Csak az olimpiai zászló alatt indulhatnak az orosz sportolók a jövő februári téli olimpián, miután a Nemzetközi Olimpiai Szövetség kizárta az orosz tagszövetséget. A szankciók hátterében az állítólag az orosz állam által irányított rendszerszintű doppingolás áll.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette az orosz tagszövetséget, így az orosz sportolók az olimpiai lobogó alatt versenyeznek majd a 2018-as téli olimpián Dél-Koreában.
„A jelentés kétséget kizáróan megmutatta, hogy az orosz doppingellenes bizottság manipulálta a mintákat a 2014-es Szocsiban megrendezett téli olimpián. Ez egy példátlan támadás a játékok és a sport ellen” – mondta Thomas Bach NOB-elnök.
Az orosz sportolóknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy indulhassanak a játékokon. Feltétel, hogy nem követhetnek el doppingvétséget, alá kell vetniük magukat az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek, valamint más, orvosok által meghatározott teszteknek azért, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a tiltott szerek használatát állami szintről irányították Oroszországban. A 2014-es hazai rendezésű játékokon az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-et utólag elvettek tőlük doppingolásért. A minták meghamisítása nagyban ment, 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló doppingeredményét manipulálták.
Az orosz elnök – világméretű összeesküvést sejtetve – előlegezte meg a döntést. „Megmondom, mi zavar engem. Mikor is kezdődnek a téli olimpiai játékok? Februárban. És mikor lesz az orosz elnökválasztás? Márciusban. Erős a gyanúm, hogy ezért csinálják ezt az egészet; hogy ez a megtorlás, amiért mi állítólag beleavatkoztunk az amerikai elnökválasztásba” – mondta Vlagyimir Putyin.
A NOB arról is döntött, hogy az orosz sportminisztérium egyetlen képviselőjét sem hívják meg a játékokra, Vitalji Mutko sportminisztert – aki a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnok szervezőbizottságát vezeti – örök életre eltiltották a játékoktól, míg Alekszandr Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének felfüggesztették NOB-tagságát.
A téli olimpiát február 9-e és február 25-e között rendezik Phjongcshang-ban.
(HírTV)