Törökország segítségét kérte az orosz védelmi minisztérium a terroristák által a hétvégén Szíriában lelőtt Szu-25-ös harci repülőgép roncsainak megszerzéséhez – közölte kedden a tárca.
Zoom
A közlemény szerint az orosz katonai szakértők meg akarják állapítani, hogy milyen típusú hordozható légvédelmi rakétával találták el a gépet, valamint hogy az honnan és milyen úton jutott el Szíriába.
Zoom
A tárca szerint a Szu-25-öst február 3-án az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentő övezet fölött lőtték le a – Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért – dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei. A pilóta, a 33 éves Roman Filipov őrnagy katapultált, de a fegyveresekkel vívott tűzharcban életét vesztette.
Zoom
Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint súlyosan megsebesült Filipov szolgálati fegyverével két támadójával végzett, majd a fogságba esés helyett inkább a halált választotta, és egy kézigránáttal felrobbantotta magát.
A tűzharcról a militánsok által közzétett videófelvétel tanúsága szerint a bekerített Filipov azt kiáltotta: „ezt a fiúkért (kapjátok)!” A pilóta utolsó szavai az orosz média egyik vezető témájává lettek.
Szergej Sojgu védelmi miniszter az őrnagyot posztumusz Oroszországi Föderáció Hőse címre terjesztette fel. A katonai tárca kedden közölte, hogy az elesett katona holttestét Oroszországba szállították. Temetése csütörtökön lesz Voronyezsben.
A Rosszija 1 tévécsatornán megszólaltatott szakértők valótlannak minősítették azt az Ukrajnában felröppentett hírt, miszerint Filipov korábban Szimferopolban, az ukrán légierőnél szolgált, és a Krím elcsatolása után állt át az oroszokhoz. Több orosz sajtójelentés szerint az őrnagyot – akinek apja a csecsen háborúban harcolt pilótaként – a Távol-Keletről vezényelték át Szíriába.
(MTI)
Frissítés: részletek a katapultálás előtti pillanatokról:
Rajtad vannak! Manőverezz! – figyelmeztette a szíriai Idlib tartomány felett lelőtt Szu–25SzM sugárhajtású csatarepülőgéppel egy kötelékben repülő pilóta a parancsnokát. A 33 éves Roman Filipov őrnagy hangja azonban egy kicsit sem remegett meg. „Már el is találtak… Méghozzá rendesen… Ég a jobb hajtómű… Dél felé húz az egész… Hívd a mentőegységet… Te pedig bújj el gyorsan a felhőkben…” – idézte fel a beosztott a történteket az orosz védelmi minisztérium lapjában, a Krasznaja zvezdában. A beosztott azonban nem hagyta magára a parancsnokát.
A két pilóta megszokott harci feladatot hajtott végre a dzsihadista egységfront, a Hajat Tahrir as-Sám (Szervezet a Levante Felszabadításáért) által ellenőrzött terület fölött.
– Rendszertelenül, de állandóan lövöldöznek itt a terroristák. Hol gránátvetőből, hol lőfegyverrel. Ez tehát harci repülés volt – magyarázza a pilóta.
Filipov jelentette, hogy eltalálták. Egy darabig megpróbálta egyensúlyban tartani a gépet, ám a helyzet reménytelen volt. Katapultált a vállról indítható légvédelmi rakétával eltalált Szuhojból, de a földre érkezve körbefogták a Hajat Tahrir as-Sám harcosai.
– Próbáltam fedezni a levegőből Romant. A körzetben maradva még kilőttem egy autót, amely közeledett az olajfa ligethez, ahol a parancsnok megbújt. De ott már csak a földről lehetett volna rajta segíteni. Az őrnagy egyenlőtlen tűzharcba keveredett a dzsihadistákkal, súlyos sebeket szenvedett, majd, hogy elkerülje a fogságba esést, egy gránáttal felrobbantotta magát. A földet érés koordinátáit megadtam a mentő egységeknek, de magát a harcot nem láttam. Köd volt. Meg el is kellett mennem, mert már csak a repülőtérig elegendő üzemanyagom maradt – mesélte a pilóta.
A terroristák tevékenységét figyelő Telegram csatorna a Directorate 4 közben a SzU–25-öst lelövő dzsihadistával készített interjút mutatott be, amelyet a magukat független szír újságírók szövetségeként megjelölő Northern Syria Observer készített. A Castro becenévre hallgató Mahmud Hadzs Iszmail elmondta, hogy nem vállról indítható légvédelmi rakétával lőtt, hanem egy ZU–23-2 típusú légvédelmi gépágyúból.
– Ha nekünk mozgatható kilövőállásaink volnának, akkor azok már rég Oroszországban lennének – mondta a fiatal férfi.
Castro azzal is hencegett, hogy az egysége már öt gépet szedett le. Köztük állítólag egy Il-t is, amelyet azonban az orosz csapatok Szíriában nem vesztettek.
Az őrnagy holttestét az orosz katonai felderítés az idlibi ellenzéki milíciákkal jó kapcsolatot ápoló törökök közreműködésével juttatta ki a területről, és kedden Oroszországba szállították.
Csütörtökön szülőhelyén Voronyezsben temetik majd el, katonai tiszteletadással. Roman Filipovnak posztumusz az Oroszország Hőse érdemrendet adományozta Vlagyimir Putyin. Az őrnagyot Oroszország mellett felesége és négyéves kislánya gyászolja.
(MNO)