A dán szocdemek pártelnöke, Mette Frederiksen gyakorlatilag megszüntetné a dániai menedékjogot: nem lehetne spontán migrációval Dániába érkezni és ott kivárni az eljárást, szerinte inkább afrikai menekülttáborokat kellene üzemeltetnie Dániának.
Zoom
A Dánia legnagyobb pártjának számító, ám 2015 óta ellenzékben lévő szocdemek pártelnöke, Mette Frederiksen radikálisnak mondható javaslattal állt elő: szerinte meg kellene szüntetni a Dániába irányuló spontán migrációt, és az országnak Afrikában kellene menekülttáborokat üzemeltetnie, hogy a Dániába menni szándékozó migránsok ott legyenek, amíg döntenek sorsukról, sőt, akár menedékjoguk megadása után is ott kellene maradniuk.
Frederiksen szerint ez a humanista megoldás, ami segítene a migránsokon is, akiknek nem kellene életüket kockára tenniük a tengeren.
A baloldali pártelnök emellett a „nem nyugati” személyek bevándorlására felső határt húzna meg, ami a mindenkori munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodna.
Frederiksen kifejtette: a migráció és a bevándorlók integrációjának kérdése hatalmas kihívás Dániának. Úgy látja, hogy beavatkozás nélkül nem lehet a jelenlegi formájában fenntartani a jövőben a dán jóléti államot.
„A dán társadalom gyors ütemben megváltozott. 1980-ban egy százaléknak volt nem nyugati származása. Most ez már több mint nyolc százalék. Ilyen gyorsan nem változott még meg a társadalom” – fejtette ki nézeteit a baloldali politikus.
(Junge Freiheit - BT - Berlingske - Mandiner nyomán)