Véget értek az észak-koreai nukleáris kérdés békés megoldását célzó tárgyalások Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter és svéd kollégája, Margot Wallström között szombaton Stockholmban – közölte a svéd külügyminisztérium.
A megbeszélések középpontjában a Koreai-félsziget biztonsági helyzete állt – tudatta Wallström hivatala. Emellett az észak-koreai humanitárius helyzetről, a szankciókról, a térségbeli együttműködésről és biztonsági kérdésekről is szó esett – tette hozzá.
A külügyminiszterek a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a koreai konfliktus békés rendezése előtt álló lehetőségekről és kihívásokról is tanácskoztak az elmúlt három napban – tájékoztatott a tárca.
„Svédország hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Észak-Korea szabaduljon meg nukleáris fegyvereitől, és hagyjon fel rakétaprogramjával az ENSZ Biztonsági Tanácsa számos határozatával összhangban” – tette hozzá a stockholmi külügyminisztérium.
Ri Stefan Löfven svéd kormányfővel is találkozott egy rövid időre pénteken. Az észak-koreai politikus a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézetbe (SIPRI) is ellátogatott.
Svédország 1973-ban létesített diplomáciai kapcsolatot Észak-Koreával, és azon kevés nyugati országok egyike, amelyek nagykövetséggel rendelkeznek Phenjanban. Kivételes helyzetéből fakadóan Svédország konzuli szolgálatokat nyújt az Egyesült Államoknak az ázsiai országban.
Korábban azt pedzegették, hogy a skandináv ország adhat helyet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozónak, amelyre Donald Trump amerikai elnök ígérete szerint május végéig sor kerül. Szakértők azonban valószínűbbnek tartják, hogy Trump az Észak- és Dél-Korea határán fekvő demilitarizált övezetben találkozik Kim Dzsong Un phenjani vezetővel.
Eközben az STT finn hírügynökség arról számolt be, hogy vasárnap észak-koreai külpolitikai tisztségviselők tárgyalásokat folytatnak a helsinki japán nagykövetségen. Az STT információi szerint a megbeszéléseken amerikai tisztségviselők nem vesznek részt.
(MTI)