A tömeg - a sokak által politikai foglyoknak vélt - bebörtönzött katalán vezetők szabadon engedését követelte. Madrid szerint azonban az alkotmány megsértése miatt tartóztatták le őket, tehát nem politikai foglyokról van szó.
"Szabadság!" – skandálták a tüntetők Barcelona utcáin. Százezrek vonultak fel vasárnap a katalán fővárosban, a függetlenséget szimbolizáló zászlókat lengetve. A tömeg a börtönbe vetett függetlenségpárti politikusok szabadon engedését követelte. A barcelonai rendőrség szerint, a belvárosban összesen 315 ezren gyűltek össze.
 
Sokan Katalónia más részeiből érkeztek a megmozdulásra. A szervezők szerint, mintegy 800 busz szállította az embereket a demonstráció helyszínére.
Voltak, akik sárga ruhadarabokat öltöttek. Ezzel fejezték ki szolidaritásukat a börtönbe került vezetőkkel. A demonstrációt két – a régió elszakadását támogató – csoport szervezte, melyek elnökeit szintén bebörtönözték. A rendezvényen a Katalán Parlament elnöke is felszólalt.
“Ez nem politikai meggyőződésekről szól, hanem a demokrácia védelméről, a foglyok elengedéséről és a száműzetésben élők hazatéréséről. Politikai úton kell rendeznünk a politikai konfliktust” – fogalmazott Roger Torrent.
Jelenleg kilenc függetlenségpárti politikus van előzetes letartóztatásban, többen közülük csaknem fél éve. Lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják őket a spanyol hatóságok. Madrid úgy véli: a börtönbe vetett szeparatista vezetők nem tekinthetők politikai foglyoknak, mert megsértették az ország alkotmányát azáltal, hogy megszervezték a kormány által betiltott népszavazást és elfogadták a régió függetlenségéről szóló nyilatkozatot.
A függetlenségpárti vezetők közül többen jelenleg is önkéntes száműzetésben vannak.
(Híradó javítva; videók: Twitter)