"Nagyon rossz lépés" volt az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése - hangsúlyozta Jimmy Carter volt amerikai elnök egy pénteki televíziós interjújában.
Carter a keresztény tematikával foglalkozó CBN televíziónak adott interjút, amelyben a többi között a Trump-kormány Jeruzsálem státuszával kapcsolatos döntéséről is beszélt. A köztiszteletnek örvendő exelnök rossz döntésnek minősítve az amerikai nagykövetség áthelyezését, leszögezte: ez szerinte visszaveti majd a palesztin-izraeli konfliktus "kétállami megoldását", vagyis azt, hogy Izrael mellett létrejöjjön a független palesztin állam is.
A volt elnök kifejtette, hogy nem támogatja a radikális Hamászt, hanem - ahogyan fogalmazott - "általában a palesztinokat" támogatja. Hangsúlyozta: politikai pályafutása során az egyik legfőbb célkitűzésének tartotta, hogy megbékélést teremtsen Izrael és szomszédjai között. "Ennek egyetlen módja szerintem az, ha a palesztinokkal tisztességesen bánnak és hagyják nekik, hogy saját államuk legyen Izrael mellett" - fogalmazott.
Jimmy Carter egyébként Észak-Koreával kapcsolatban is azt a tanácsot adná Donald Trump elnöknek, hogy "bánjon velük tisztességesen" és "semmiféle előfeltételt ne szabjon, hogy mivel értsenek egyet, és illessze be a tárgyalásokba az észak-koreaiak "alapvető kéréseit is". Hozzátette, hogy Donald Trump gazdasági nyomásgyakorlása Phenjanra "jótékony tényezőnek" bizonyult.
1978-ban - Jimmy Carter elnöksége idején - az ő közvetítésének eredményeként kötötte meg Camp Davidben a békemegállapodást Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli kormányfő. Cartert 2002-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, az elismerésben nagy szerepe volt az egyiptomi-izraeli békekötésnek is.
(MTI)