Barcelonában, az argentin labdarúgó-válogatott edzőtábora körül - a legutóbbi Gázai övezetbeli tömegmészárlásra hivatkozva - a többi között palesztin zászlókkal és véres mezekkel tüntettek „antiszemiták” az Izrael-Argentína barátságos labdarúgó-mérkőzés Jeruzsálemben történő megrendezése ellen. Előzőleg Haifa városában kívánták lejátszani a mérkőzést, ám a kor szellemének megfelelően Miri Regev likudos művelődés- és sportügyi miniszter áthelyeztette azt a Trump elnök bölcs döntése után ismét a politikai küzdelmek középpontjába került Jeruzsálembe. Argentína lemondta a szombatra meghirdetett mérkőzést – írja a Má’áriv, a mako.co,il és a Jediot Áháronot című izraeli lap.
Zoom
Lionel Messi nemrégen még Bibivel és Bibinével fényképezkedett (fotó: Ávi Ohájun)
Buenos Airesben az izraeli nagykövetség néhány órával ezelőtt megerősítette: az argentin labdarúgó-válogatott csillagát, Lionel Messit ért halálos fenyegetések miatt nem kerül sor szombaton az Izrael-Argentína barátságos labdarúgó-mérkőzésre a jeruzsálemi Teddy Kollek Stadionban. Az argentin döntés kiváltója valójában az lehet, hogy az elmúlt napokban magában Argentínában és a válogatott barcelonai edzőtábora környékén is tüntetésekre került sor a mérkőzés izraeli, de főleg Jeruzsálemben történő lejátszása ellen. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy az argentin válogatott Jeruzsálemben barátságos mérkőzést játszik azzal az Izraellel, amelynek fegyveres erői az elmúlt hetekben közel száz palesztint gyilkoltak meg, több ezret pedig megsebesítettek a Gázai övezet határvidékén.
Zoom
„Antiszemiták” tüntetnek Barcelonában az argentin csapat izraeli játéka ellen (fotó: Reuters)
A hírek szerint a kialakult helyzetet mérlegelve az argentin nemzeti tizenegy nem kíván Jeruzsálembe utazni és ott lejátszani a hónapokkal ezelőtt megbeszélt mérkőzést. Az izraeli sajtó argentin forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az argentin válogatott egyes játékosai, illetve a családtagjaik már napok óta halálos fenyegetéseknek vannak kitéve. Tény az, hogy az argentinok két csillaga, Lionel Messi és Javier Mascherano már napok óta a legharcosabb követelői voltak a jeruzsálemi mérkőzés lemondásának. Gonzalo Higuain pedig a mérkőzés hivatalos lemondása után sajtótájékoztatón Barcelonában kijelentette, hogy a válogatott vezetői végre meghozták a helyes döntést.
Az argentin részről történt lemondást az is megelőzte, hogy a mérkőzést korábban a Földközi-tengerparti Haifa városában akarták lejátszani, ám a szélsőséges nézeteiről ismert Miri Regev likudos művelődés- és sportügyi miniszter követelésére az izraeli rendezők áthelyezték azt a Donald Trump elhíresült döntése nyomán ismét a politikai csatározások középpontjába került Jeruzsálembe. A Jediot Áháronot és a Háárec izraeli lapok röviddel ezelőtt azt írták, hogy a Binjámin Netanjáhu miniszterelnök szellemében kiadott döntésével Miri Regev valójában öngólt lőtt.
Zoom
Miri Regev - öngólt lőtt a miniszter
A Kövér Lászlót Izraelből kitiltó Ruvi Rivlin izraeli államelnök a mérkőzés lemondásának hírére így reagált: „Ez valóban szomorú reggel a szurkolóknak, köztük néhány unokámnak is, ám vannak még Messinél is nagyobb értékek a világon. Aggodalommal tölt el az, hogy Argentína politikai síkra terelte az ügyet. Sokkal nehezebb időkben is elkövettünk mindent azért, hogy a pályán kívül hagyjuk a nem tisztán sporttal kapcsolatos mérlegeléseket. Sajnos az argentin válogatott ezúttal nem erre törekedett”, jelentette ki az izraeli elnök.
Közben Dzsibril Rádzsúb, a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnöke – egyben a PFSZ egyik politikai frontembere – köszönetet mondott Argentínának és személyesen Lionel Messinek, amiért az argentin csapat lemondta a Jeruzsálemben meghirdetett barátságos mérkőzést. A sajtótájékoztatón Rádzsúb mögött a Messivel korábban készült közös fényképe mellett angol nyelven ez volt olvasható: „Palesztinából köszönjük Önnek, Messi.”
Zoom
Dzsibril Rádzsúb köszönetet mond Messinek Palesztinából (fotó: WAFA)
Mi meg annyit teszünk hozzá a fenti hírhez: Magyarországon az argentinokéhoz hasonló „antiszemita” döntésre semmiféleképpen nem kerülhetne sor. Állításunkat az is bizonyítja, hogy mintegy két héttel ezelőtt ismét Telkiben edzőtáborozott – igaz, a „magyar” sajtó nem verte nagydobra – a fajgyűlölő szurkolótáboráról elhíresült Béjtár Jeruzsálem, pontosabban Béjtár Trump Jeruzsálem izraeli focicsapat.
Zoom
Barcelonában az argentin válogatott véres mezével tüntettek a Gázai övezetbeli vérengzés, illetve a jeruzsálemi mérkőzés ellen (fotó: Reuters)
El-Kudszi – Kuruc.info
Frissítés: a jegyüzérek az igazi nyertesei a mérkőzés lemondásának
Izraelben a politikai életre szinte sokkhatással volt az, hogy az Argentin Labdarúgó Szövetség ma hivatalosan is bejelentette, hogy a dél-amerikai ország labdarúgó-válogatottja nem hajlandó Jeruzsálemben játszani. A mérkőzés lemondásának igazi nyertesei az eladásra kínált belépőjegyek többségét fölvásárló jegyüzérek voltak, akik kétszeresen nyertek az argentinok visszalépése következtében. Binjámin Netanjáhu kormányfő szerint az argentinokra nyomást gyakoroltak, amelynek következtében könnyen meghátráltak – írja a biz.portal.com,il című izraeli hírportál.
Izraelben hatalmas érdeklődés nyilvánult meg az argentinok részéről ma hivatalosan lemondott Izrael-Argentína barátságos labdarúgó-mérkőzés iránt. A jegyirodákban húsz perc alatt elfogyott a megvételre kínált belépőjegy. A szurkolók azért csodálkoztak ezen a gyorsaságon, mert a jeruzsálemi Teddy Kollek Stadionban 31 700 ülőhely van. A hoppon maradt focirajongók később megtudták, hogy a nagyközönség számára mindössze nyolcezer jegyet kínáltak eladásra, míg a többségét kiosztották egyes izraeli bankoknak, élelmiszerláncoknak és más közintézményeknek, amelyek aztán elajándékozzák az ügyfeleiknek.
A jegyértékesítő hálózat most elsőként a hitelkártyával fizető sok jegyüzér folyószámlájára utalja vissza az elmaradt mérkőzés belépőjegyének az árát. A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis a jegyüzérek fölvásárolták az eladásra kínált drága jegyeket, s most tulajdonképpen kétszeresen kapnak pénzt: egyszer, amikor továbbadták a mérkőzést mindenáron látni akaró szurkolóknak, másodszor pedig most, amikor a jegyirodák visszautalják nekik az elmaradt mérkőzésre szóló jegy árát a folyószámlájukra. A hírt közlő izraeli lap megjegyzi: nagyon nehéz, szinte lehetetlen fölkutatni a belépőjegyet továbbadó jegyüzért, s ezen kívül, ha a jegyüzér jószántából nem hajlandó visszaadni a pénzt, jogi úton nem lehet tőle visszakövetelni, mert mindketten törvénytelen adás-vételi tevékenységet folytattak.
Az Argentin Labdarúgó Szövetség mai döntésére reagált az Irán-ellenes „meggyőző” körúton Európában tartózkodó Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök is.
„Részünkről az csak természetes kérés volt, hogy a mérkőzés színhelyét áthelyezzük Haifából Jeruzsálembe. Sajnálom, hogy az argentinok meghátráltak. A legutóbbi hírek szerint nyomást gyakoroltak rájuk, hogy ne jöjjenek. Nem baj, barátaim, az élet megy tovább”, jelentette ki az izraeli kormányfő.
J. K. – Kuruc.info