Újabb illegális bevándorlással kapcsolatos vita tört ki Róma és Valletta között, amikor az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquarius mentőhajót kikötni.
Olaszország követelte, hogy a hajó 629 migránssal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.
Az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó jelenleg a líbiai felségvizeken van.
Málta szerint az ügyben nem illetékes, mivel a mentés az észak-afrikai állam területi vizein történt, és azt az olasz parti őrség koordinálta.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.
Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.
„A máltaiak nem mondhatnak mindig nemet, ha olyan hajókról van szó, amelyek migránsokat mentenek ki a Földközi-tengeren” – jegyezte meg felháborodottan Salvini pénteken. Mint mondta, Málta közelebb esik Észak-Afrikához, mint Szicília és kötelezettségei vannak.
A civilek három órája a Twitteren panaszkodtak, hogy senki nem akarja fogadni őket, de csak azért is Európa felé tartanak sötét rakományukkal. Elszántak a küldetésük érdekében... 
Korábban írtuk: Éjjel is járt a határok nélküli migránstaxi: a tengeren felvett illegálisokat továbbra is Európába hordják a "civilek"
Hat különböző mentőegység 629 embert mentett ki a Földközi-tengeren vasárnapra virradóra, valamennyien az Aquarius mentőhajó fedélzetén vannak: a megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyermek és hét várandós nő van – közölte sajnáltató Twitter-üzenetében a dédelgetésben is jeleskedő Orvosok Határok Nélkül szervezet.
A véleltenül a Földközi-tenger közepén felvett illegálisokkal egy északi biztonságos kikötő felé vették az irányt, azaz Európába...
Igen kritikus volt a helyzet két felfújható gumicsónak utasainak mentésekor, mivel az egyik lerobbant és több mint 40 ember esett a vízbe. A marokkói haditengerészet is arról számolt be, hogy szombaton 472 Európába tartó "menekültet" mentettek ki, akik az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren át akartak több hajón az európai kontinensre eljutni. A migránsok között 28 nő, 27 kiskorú és három csecsemő volt. Valamennyit visszaszállították az afrikai partokra.
A líbiai parti őrség több mint 150 migránst tartóztatott fel szombaton a Földközi-tengeren. Két hajót állítottak meg az észak-afrikai ország főváros, Tripoli és a nyugati Zuvara térség vizein, 152 migráns, köztük 19 nő és három gyermek volt a fedélzetükön – közölték a parti őrség illetékesei vasárnap.
A spanyol haditengerészet vasárnapi közlése szerint kilenc hajóról 334 migránst mentettek ki szombaton és vasárnapra virradóra a Földközi-tengeren, az egyik hajón négy holttestet is találtak. Valamennyi hajó Afrika partjairól indult. A kontinensről évente több tízezer migráns próbál átjutni Dél-Európába embercsempészek hajóin.
A hajók többsége nyílt vízi közlekedésre alkalmatlan, évente ezrek halnak meg emiatt. Az ENSZ adatai szerint idén eddig legkevesebb 785 ember vesztette életét a Földközi-tengeren való átkelés közben.
(Kuruc.info - MTI)