Az Egyesült Államok határozott és megfelelő lépéseket tesz válaszul arra, hogy a damaszkuszi kormány támadásokat intéz a délnyugat-szíriai feszültségmentesítési övezet ellen – jelentette be közleményben csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.
Az amerikai külügy mostani közleményében azt hangoztatta, Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként felelős azért, hogy diplomáciai és katonai befolyását gyakorolja a szíriai kormánynál. Annak érdekében, hogy megszűnjenek a hadsereg támadásai, valamint kikényszerítse a további hadmozdulatok szüneteltetését.
Szíria délnyugati része határos Jordániával és az Izrael által megszállt Golan-fennsíkkal. Ez egyike azoknak a területeknek, amelyek felett a szíriai állam nem gyakorol ellenőrzést a hét éve tartó polgárháborúban. Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek az Irán által támogatott fegyveresek és az orosz légierő segítségével sikerült bizonyos részeket visszafoglalni, és a központi kormány továbbra is azt kommunikálja, hogy az ország egésze felett visszaszerzi uralmát.
Az Oroszország közvetítésével tavaly kialakított, a feszültségmentesítési övezetről szóló egyezség alapján az Egyesült Államok és Jordánia megfékezte a harcokat Szíria délnyugati részén.
A washingtoni közleményből kiderült az is, hogy az Egyesült Államok 6,6 millió dollárt folyósít a szíriai polgárvédelmi alapnak, ismertebb nevén a fehérsisakosoknak és az ENSZ független és pártatlan mechanizmusának, amely összegyűjti és elemzi a térségbeli jogsértések bizonyítékait.
(MTI nyomán)