Időpocsékolás lenne párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal – ezt mondta szíriai elnök az orosz NTV hírtelevíziónak adott interjújában, melyből pénteken közöltek részleteket.
Bassár el-Aszad elutasította, hogy az orosz, iráni és libanoni szövetségeseihez hasonlóan a szíriai háborúba beavatkozó Egyesült Államokkal tárgyaljon. Szerinte Washington azt mondja, amit tárgyalópartnere hallani akar, viszont az ellenkezőjét teszi. A helyzet ráadásul egyre csak rosszabbodik, aminek Donald Trump amerikai elnök élénk példája: az a baj az amerikai elnökökkel, hogy a lobbitevékenység foglyai, a médiavállalatok, a nagy olaj- és fegyvercégek befolyása alatt állnak.
Hozzátette: Damaszkusz nem zárkózik el olyan párbeszédtől, amely eredményre vezet, de nem hiszi, hogy az amerikaikkal ez a közeljövőben lehetségessé válik.
Eközben a szíriai háborús folyamatokat nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet arról számolt be, hogy a dél-szíriai, főként iszlamista lázadó szervezetek uralta Deraa tartományban a kormányerők egy év után ismét hordóbombákat vetettek be. A robbanószerrel és üzemanyaggal megtöltött, pontos célzásra alkalmatlan, viszont óriási pusztítást végző hordókat helikopterekből hullatták. Úgy tudni, 12 ilyen pusztító fegyvert szórtak a tartományra.
A tartománnyal szomszédos Jordánia és Izrael szeretné elkerülni, hogy a térségben fokozódjanak a harcok, mert az biztonsági kockázatot jelentene a két országra.
Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztetett: határozott és megfelelő lépéseket tesz, ha Damaszkusz megtámadja az övezetet.
(MTI)