Svájc labdarúgó-válogatottja a Kalinyingrádban rendezett csoportmérkőzésen izgalmas és fordulatos meccsen 2:1 arányban legyőzte Szerbiát. Mindkét svájci góllövő - Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri – koszovói albán származású. A többségében szerbekből álló közönség rende fütyült és fújolt, amikor a két albán focista a labdához ért. Xhaka és Shaqiri nem csak a két góllal állt bosszút.

Albán címer
A mérkőzésen Szerbia szerzett vezetést, majd Xhaka az 53. percben hatalmas bombagóllal egyenlített. Kettős pofon volt a szerb szurkolóknak, hogy épp a szintén albán származású Shaqiri szerezte meg Svájc számára a győztes gólt a mérkőzés 90. percében.
Mindkét játékos szülei a jugoszláviai háború miatt vándoroltak ki Svájcba. Xhaka édesapja ráadásul három és fél évig politikai fogoly volt Szerbiában. Miután a gólokat belőtték, gólörömük közben a két albán futballista kezeivel egy sast formázott, mely albán nemzeti jelkép. Albánia címere egy vörös színű pajzs, amelyen egy kétfejű sas található. (A pajzs felső részén az albán nemzetgyűlés 1998-as határozata értelmében a legendás hős, Szkander bég sisakjának sematikus ábrázolása helyezkedik el.) A vörös színű albán zászló közepén pedig ugyancsak ott van a fekete színű, kétfejű sas. A sas, mint albán nemzeti jelkép, legalább 500 éves múltra tekint vissza.
Zoom
Ez nem éppen jódlizásnak tűnik
A szurkolók ugyan nemigen láthatták, de éles szemű megfigyelők kiszúrták, hogy Shaqiri egyik cipőjének hátulján a svájci, a másikon pedig a koszovói zászló volt látható. Koszovó zászlaja kék színű, rajta sárga színnel maga a Szerbia (és Oroszország) által el nem ismert ország képe helyezkedik el, fölötte hat fehér színű csillaggal.
Zoom
Albán üzenet
Zoom
A svájci bal láb szerezte a mindent eldöntő gólt
Túl azon, hogy a két játékos mutatványa felbosszantotta a vereség miatt amúgy is elkeseredett szerbeket, felcsapott a régi vita arról, helyes-e keverni a sportot és a politikát. Egyesek azt találgatják, fog-e lépni bármit is a FIFA az ügyben. Maga Shaqiri tagadta, hogy politikai szándékok vezérelték volna, amikor gólöröme közben kezeivel sast formázott. „Mi csak a munkánkat akartuk elvégezni. Itt nem a politikáról, hanem a fociról volt szó" – nyilatkozta a győztes gól szerzője, Xherdan Shaqiri.
Az alábbi, svájci négerek boldogságát is bemutató felvételen 0:21-től látszik az albán sasos öröm:
P. O.