A dél-szudáni lázadók hétfőn felrúgták azt a megállapodást, amely a hétvégén született a hatalommegosztásról a jubai kormánnyal. A korábbi hírekkel ellentétben a lázadók most azt állítják, hogy semmilyen megállapodást nem írtak alá.
A dél-szudáni fegyveres ellenzék közölte: elutasítják azt, hogy vezetőjük, Riek Machar a jövőben ismét alelnöki tisztséget töltsön be régi riválisa, Salva Kiir államfő oldalán, bár ez központi eleme volt a szombaton az ugandai fővárosban, Kampalában megkötött egyezségnek. A lázadók szerint egyáltalán nem született semmiféle megállapodás. Mint mondták, mindössze azt a felvetést vitatták meg, hogy Machar újfent betöltheti-e az alelnöki tisztséget.
Közölték azt is, hogy erre vonatkozóan nem írtak alá semmiféle dokumentumot, és egyébként is elutasítják a javaslatot, mert az mindössze szívességet jelentene a politikusok számára, miközben teljességgel figyelmen kívül hagyja, hogy radikális reformokra van szükség az országban az alapvető változások érdekében. A hétvégén született egyezmény értelmében a posztján maradó Kiirnek négy alelnöke lenne, egyikük Riek Machar személyében.
Alig két évvel a véres függetlenedési háború lezárása után, 2013-ban mérgesedett el a helyzet az afrikai országban, aminek következtében polgárháború tört ki. Ezt ugyan többször lezárták már – főleg nemzetközi közvetítéssel – azonban újra és újra kiújultak a harcok.
(MTI)