Diplomáciai források szerint az Egyesült Államoknak a szövetségből való kiléptetésével fenyegetett az amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket.
Zoom
Trump a NATO-csúcson bohóckodik (fotó: Geert Vanden Wijngaert / AP)
Névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.
Mások arról számoltak be, hogy Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.
Az AP úgy tudja, hogy NATO válságtanácskozást hívott össze a kijelentésre.
A Reuters szerint azonban a kemény szavak ellenére Trump nem fenyegetőzött kilépéssel a katonai szövetségből, amelynek fő ereje az Egyesült Államok védelmi erején alapszik.
Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.
Sőt, az elnök arról beszélt, hogy nem is a két százalékot kéne elérni mielőbb – az alulteljesítő NATO-tagok ezt 2024-re ígérik, így Magyarország is – hanem GDP arányosan négy százalékot kéne fordítaniuk a NATO-tagoknak védelmi kiadásaikra.
A négy százalékos igényét – kiemelve Németország "kettős játékát", miszerint tartanak az orosz fenyegetéstől, de mégis "üzletelnek Oroszországgal" – Trump később a Twitteren is megerősítette.
A védelmi kiadások látványos emelését elutasította a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is, fontosnak tartva, hogy a tagországoknak el kell érniük a kitűzött két százalékos célt. Beszédes, hogy az orosz fenyegetéstől leginkább tartó balti államok – amelyek a NATO-n belül védelmi kiadásaikkal jól teljesítenek, megközelítve vagy meghaladva a két százalékot – sem tartják indokoltnak a kiadások GDP arányosan négy százalékosra való emelését. Erről az MTI szerint a lett miniszterelnök is beszélt egy interjúban.
Frissítés: csak a szokásos összevissza beszélés
A NATO lényegesen erősebb, mint két nappal ezelőtt volt, az Egyesült Államok elkötelezettsége továbbra is szilárd – jelentette ki csütörtökön Donald Trump amerikai elnök az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozóját követően.
„Hiszek a NATO-ban” – hangoztatta sajtótájékoztatóján Trump, hozzátéve: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.
Mint mondta, a NATO az Egyesült Államok számára is előnyös, azonban kulcsfontosságú az igazságosabb tehermegosztás. A német kormánnyal kapcsolatos vitájáról megjegyezte: nagyon tiszteli Németországot, a kapcsolata pedig kiváló Angela Merkel kancellárral.
2. frissítés: Macron azt állítja, Trump nem fenyegetett
Donald Trump amerikai elnök sem nyilvánosan, sem zárt ajtók mögött nem fenyegetett egy pillanatig sem azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő a katonai szervezet brüsszeli csúcsértekezletét követően csütörtökön. Merkel német kancellár szerint a szövetségesek elkötelezték magukat, hogy komolyan hozzájárulnak a védelmi kiadásokhoz.
Macron sajtótájékoztatóján ugyanakkor visszautasította Trump azon kijelentését, miszerint a szövetségesek a bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát célzó hivatalos kötelezettségüknél nagyobb vállalásokat tettek a védelmi költségeik növelésében. Hozzátette, nem is biztos benne, hogy jó ötlet lenne a GDP 4 százalékát katonai célokra fordítani.
Leszögezte ugyanakkor, hogy Franciaország 2024-re eleget fog tenni vállalásainak, és GDP-je 2 százalékára emeli védelmi költségvetését a jelenlegi 1,8-ról. A francia államfő kiemelte: Trump megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO mellett.
A NATO-tagországok nagyon komoly megbeszélést folytattak a védelmi kiadásokról, és határozottan elkötelezték magukat amellett, hogy komolyan hozzájárulnak a költségekhez, alkalmazkodva a változó biztonsági helyzethez – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó után csütörtökön.
Merkel elmondta: a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői között egyetértés mutatkozott, hogy változnia kell a védelemre vonatkozó tehermegosztásnak, méltányosabbá kell tenni azt.
„Az ülésen mások mellett magam is világossá tettem, hogy ezen az úton járunk” – mondta a kancellár.
(MTI - Index)
Korábban írtuk: