Tanzánia elnöke azt szorgalmazza, hogy a börtönökben tartott rabokat dolgoztassák sokat, s büntessék meg azokat, akik lusták.
Az új országos börtönfőparancsnok beiktatása alkalmából mondott beszédében John Magufuli azt mondta, szégyenletesnek tartja, hogy az országnak kell eltartania a rabokat. ”Minden fegyháznak vannak földjei, a rabok műveljék meg ezeket a területeket, és gondoskodjanak a saját élelmükről” – mondta az államfő. Szerinte a raboknak az építkezésekbe is be kell szállniuk.
„Sok börtönalkalmazottnak nincs saját otthona. Dolgozzanak a rabok, égessenek téglát éjjel-nappal. Ha valamelyikük lustálkodik, rugdossák meg. Ezek ingyen dolgozó munkások” – magyarázta a politikus.
Zoom
John Magufuli, Tanzánia elnöke
Az elnök egyben azt is be akarja tiltani, hogy a rabok intim kapcsolatba lépjenek a börtönbe látogató házastársaikkal. „Ha a férfi a börtönben van, akkor kint hagyta a feleségét. A börtönőrök most megengedik, hogy ezek a rabok olyan dolgokat csináljanak, amihez fogva tartás ideje alatt nem lenne joguk. Nem akarok még egyszer ilyenről hallani” – mondta Magufuli.
Egyben azt is hozzátette, kábítószerekről és a homoszexualitásról sem akar hallani a börtönök felől.
Magufulit hazájában „Buldózernek” hívják, és azzal vádolják, hogy egyre inkább önkényuralmi eszközökkel uralkodik - szörnyülködik a hírt közlő HVG. Az elnök persze tagadja a vádakat.