Algéria ismét visszaszállított illegális migránsokat a sivatagba, miután egy időre felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon – közölte egy ENSZ-tisztségviselő.
Először az AP hírügynökség jelentette június végén a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira alapozva, hogy Algéria az utóbbi 14 hónapban több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót - köztük várandós nőket és gyerekeket - hagyott magára a Szaharában ivóvíz és élelem nélkül. A hír megjelenése után megszűnt a kitoloncolás az Algériával szomszédos Nigerbe és Maliba, és ezt a tényt az AP saját beszámolója eredményének is tulajdonította.
Zoom
(Kép: AP/Ju Dennis)
Giuseppe Loprete, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) nigeri vezetője azonban szombaton közölte, hogy Algéria az utóbbi napokban ismét visszaszállított sivatagi határvidékére 16 különböző országból származó 391 illegális bevándorlót.
A hírügynökség azt írta korábbi jelentéseiben, hogy a határvidékre visszaszállított emberek többsége Niger felé indult el a tűző napon. A szerencsésebbeknek sikerült keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres "senki földjén", amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyongtak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk talált és segített rajtuk, sokan viszont odavesztek. Az AP által megkérdezett túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnt a Szaharában.
Zoom
Az AFP fotósa két gyerekes nőt is talált a nigériai sokaságban
Algéria először még visszautasította a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állította, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni. Algír később már nem reagált e jelentésekre.
Az algériai hatóságok egyre többször utasítottak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást az Európa felé igyekvő migránsok feltartóztatása érdekében.
(MTI)