Hosszú ideje küzd az álhírek és a valótlanságon alapuló információk kiszűrésén a technológiai vállalatok többsége, így maga a Facebook is. Ezt rendszerint nagyon hangosan igyekeznek prezentálni, mintha csak magukra akarnák vonnni a figyelmet, jelezve, hogy a harcnak nincs vége, ők pedig folyamatosan dolgoznak.
Zoom
Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images
Ehhez képest nagyon meglepő dolgot mondott a Recode-nak adott szerdai interjújában Mark Zuckerberg. A Facebook alapítója lényegében arról beszélt, hogy különbséget kell tenni álhír és nem szándékos elferdítés között, mert a kettő meglátása szerint nem ugyanaz. Zuckerberg példaként a "holokauszttagadókat" hozta szóba, azt mondta, az ilyen személyek szerinte nem direkt akarnak elferdíteni "történelmi tényeket", csak azt hiszik, valóban az, és úgy történt, ahogy gondolják.
Zuckerberg azt is mondta, hogy bár zsidóként kifejezetten bántónak találja, hogy "egyesek tagadják, hogy a holokauszt megtörtént", mégis úgy érzi, a Facebooknak nem tiszte ezen állítások tiltása vagy szűrése, mert "több olyan téma is van, amit az emberek rosszul tudnak", ezért pedig nem lehet tiltani valaki véleményét.
A beszélgetés - a HVG-sek megfogalmazása szerint - annyira "döbbenetesre" sikerült, hogy az interjú után Zuckerbergnek levélben kellett "tisztáznia", hogy nem ért egyet a "holokauszttagadókkal", és mélyen elítéli őket.
A vezérigazgató szavai később éles kritikát váltottak ki. Az egyesült államokbeli Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében azt írta: a Facebooknak "erkölcsi és etikai kötelessége" megtiltani, hogy emberek a közösségi portál oldalán "a holokausztot tagadó tartalmakat" terjesszenek.
(HVG nyomán)