2018. november 16., péntek, Ödön, Örs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:15 Orgiákat szervezett a sarkozysta polgármester, de a szexuális erőszak nem bizonyított - hét év után született felmentő ítélet22:04 Dobtak egy kis alamizsnát Bukarestből: magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött a román kormány21:36 Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Theresa May ellen egy keményebb Brexitre vágyó párttársa21:12 Államtitkár: nem tetszik a Velencei Bizottságnak a bevándorláspolitikánk20:53 Gruevszki egy magyar nagykövetségi autóval szelhette át az albán-montenegrói határt20:39 A hét antiszemitái: Zuckerberg, Sandberg és a Facebook20:14 Egyik XXI. századi párt népszavazási kezdeményezése sem ment át az NVB-n20:01 Kálmán Olga és Havas Henrik a Jobbik tévéjén tér vissza19:52 Vacsora közben szállt bele egy kamion egy családi házba Albertirsán19:35 Megszálla a szolnoki műtrágyagyárat a készenléti rendőrség19:13 Puzsér egyetlen programpontját máris ellopta Párizs főpolgármestere18:56 Floridai újraszámlálás: kijavíthatják azonosíthatatlan aláírásukat a szavazók18:38 Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek - beszállnak a horvátok is18:21 A Terror Háza előtt tette szóvá az ukránok magyarellenességét egy kárpátaljai rektor asszony, az SZBU kihallgatta17:54 Néhány halmozottan hátrányos helyzetű településen a felerősődő szél sem tudott segíteni
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Castro buzeráns forradalma: az új kubai alkotmány széles utat nyitna a ratyiházasság előtt

Reklám

Az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek "házassága" előtt – közölte szombaton Homero Acosta, a kubai államtanács titkára az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésekor és a dokumentumról szóló vita megkezdésekor. Előtte a törvényhozás plenáris ülésén megerősítették az új kormányt.
Kuba kommunista, egyúttal férfipárti társadalmában az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért. Részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárására pedig az utóbbi évtizedben az ország nagy utat tett meg a "melegek jogainak" érvényesítése terén. De az azonos neműek "házasságának" elismeréséig még nem jutottak el.
Zoom
Mariela Castro, a Szexuális Nevelés Nemzeti Központjának igazgatója, Fidel Castro unokahúga, Raúl Castro lánya (fotó: AFP/Getty)
Az új alkotmányban már két személy – nem pedig egy nő és egy férfi – egyesüléseként határoznák meg a házasságot. Acosta szerint ez megerősíti az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét. Hozzátette, hogy az alkotmány népszavazás általi jóváhagyása után még törvénymódosításokra lesz szükség a "melegházasság" lehetővé tételéhez.
Kuba lépése beleillik abba a latin-amerikai tendenciába, hogy az egyházak tiltakozása ellenére egyre több országban engedélyezik az azonos neműek "házasságát" – állapította meg a Reuters hírügynökség. Így volt ez Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein. Kubában is öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki júniusban, amelyben kijelentették, hogy a Biblia szerint házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet.
A parlamenti vita várhatóan három napig tart, és ha a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják. A referendum időpontját még nem tették közzé, de a várakozások szerint még az év végéig megtartják.
(MTI nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready