Berlinben az Atlétikai Európa-bajnokság 10 ezer méteres női síkfutását az izraeli Lonah Chemtai Korlima Salpeter nyerte. A 29 éves izraeli hosszútávfutó kezdetben nagy csatát vívott a győzelemre esélyes, s Törökország színeiben versenyző, ám kenyai születésű Yasemin Cannal, de a táv negyede tájékán végleg elszakadt tőle - írja az izraeli Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Az aranyérmes izraeli sportoló a Berlini Olimpiai Stadionban (fotó: AP)
Az izraeli lapok diadalmámorosan írják, hogy Lonah Chemtai Salpeter aranybetűkkel írta be nevét az izraeli sport történetébe. Több hírközlő média is hangsúlyozza, hogy az izraeli sportoló abban a Berlini Olimpiai Stadionban nyert, s lengethette meg a Dávid-csillagos zsidó zászlót, ahol 1936-ban Adolf Hitler (az izraeli média ilyenkor szokásos jelzőitől ezúttal eltekintünk - J. K.) megnyitotta a Berlini Nyári Olimpiai Játékokat...
Zoom
Lonah Chemtai Salpeter a Dávid-csillagos zászlóval (fotó: GettyImages)
Az újdonsült izraeli Európa-bajnok, Lonah Chemtai Salpeter 1988-ban, Kenyában született, s még amatőr futó korában megismerkedett az izraeli zsidó Dán Salpeter közepes képességű futóval, aki elvette feleségül, majd az edzője lett. A házaspárnak azóta egy közös gyermekük is született Izraelben. Dán Salpeter két esztendővel ezelőtt a Háárec című izraeli lapnak nyilatkozva elmondta: Lonah és az ő kapcsolata szerelem volt első látásra.
Zoom
Az Európa-bajnoknő és edző-ura - szerelem volt első látásra (fotó: Nir Kédár)
Nem volt ilyen sikeres a Berlin Atlétikai Európa-bajnokságon a másik izraeli futó, Donald Blair Sanford, aki a férfiak 400 méteres előfutamában összesítve csak a 18. helyen végzett, ami azt is jelenti, hogy nem jutott be a döntőbe. "Pedig mindent beleadtam, de ez mégsem volt elég a sikerhez", nyilatkozta az izraeli futó a fiaskó után.
Zoom
Donald Blair Sanford izraeli futó Berlinben (fotó: Tibor Jager)
El-Kudszi - Kuruc.info