A spanyol parlament csütörtökön megszavazta, hogy Francisco Franco (1892-1975) földi maradványait eltávolítsák a Madrid melletti Elesettek Völgyében található mauzóleumból: a szocialista spanyol kormány által benyújtott jogszabályt 176 képviselő támogatta, 165-en tartózkodtak – a konzervatív Néppárt két képviselője – állítólag – tévedésből nemmel szavazott.
Zoom
Virágok Francisco Franco egykori spanyol diktátor sírkövén a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyében lévő bazilikában, San Lorenzo de El Escorialban 2018. augusztus 24-én (Fotó: MTI/AP/Andrea Comas)
Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes a parlamenti vitában hangsúlyozta: "igazság nélkül nem lesz béke", amíg fenntartják ezt a "borzalmas ellentmondást", hogy "a diktátor az áldozataival együtt van eltemetve".
Zoom
Carmen Calvo, spanyol miniszterelnök-helyettes (Fotó: EPA/MARISCAL)
A szavazásnál tartózkodó konzervatív Néppárt bírálta a kormány sürgős eljárását az exhumálás ügyében, amelyet a szintén tartózkodó Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt "füstfüggönynek" nevezett, amivel a kisebbségi kormány próbálja elfedni gyengeségét és inkompetenciáját.
Zoom
A spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgye San Lorenzo de El Escorialban (Fotó: MTI/EPA/Mariscal)
A Spanyolországot 1939 és 1975 között irányító vezető földi maradványait a kormányzati tervek szerint az év végén emelik ki a síremlékből. A kabinet két hete határozott arról, hogy megindítja az ehhez szükséges közigazgatási eljárást, amely a leszármazottak számára 15 napot ad kifogásaik benyújtására, továbbá arra is, hogy megnevezzék: hol kívánják végső nyugalomra helyezni az egykori vezért.
Franco családja korábban már jelezte ellenvetését a kormánynak. A tábornok unokája által vezetett Francisco Franco Alapítvány (FFNF) szerint jogsértő az exhumálás, ezért jogi lépések megtételét helyezte kilátásba, valamint az ombudsmanhoz fordult.
(MTI nyomán)