Mintegy hétezer ember tért haza otthonába a felkelők uralta városokban és falvakban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban és környékén annak hatására, hogy Oroszország és Törökország megállapodott egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerdán.
A londoni központú civil szervezet szerint ugyanis ezzel a megállapodással egyelőre elkerülték a szíriai kormányerők nagyszabású offenzíváját a provincia ellen. Korábban tízezrek indultak a már így is több millió szíriait befogadó Törökország irányába, miután az orosz légierő bombázni, a szíriai kormányerők pedig ágyúzni kezdték a térséget. Ankara minden erejével azon volt, hogy elkerüljön egy újabb menekültáradatot elindító, nagyszabású offenzívát, amit egyebek között azzal indokolt, hogy több menekültet már nem tud befogadni.
Hétfőn jött létre a visszatérést jelentő orosz-török megállapodás. A megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből kivonják a radikális ellenzék, egyebek között az Idlíb nagy részét ellenőrző Hajat Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezetet vezető Dzsabhat Fatah es-Sám (korábbi nevén az an-Nuszra Front) iszlamista csoport fegyvereseit. Október 10-ig továbbá ki kell vonni a nehézfegyvereket, vagyis a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket az övezetből.
A lázadók fegyvereinek átadását török és orosz katonák felügyelete alatt kell végrehajtani.
(MTI)