Az európai uniós bíróság elé utalja hétfőn az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó új lengyel törvény miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárást - közölték bennfentes források.
Névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint a brüsszeli testület már szerdán meghozta az erről szóló döntést, de a bejelentését elhalasztották, hogy ne zavarja meg az aznap Salzburgban kezdődött informális EU-csúcstalálkozót.
Júliusban indította meg a jogsértési eljárást a brüsszeli bizottság, megfelelő válasz hiányában pedig augusztus közepén úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött Varsónak, ezzel aktiválva a folyamat második szakaszát. A lengyel hatóságoknak egy hónapot adtak a szükséges intézkedések meghozatalára, különben – figyelmeztettek már akkor – a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság előtt folytatódhat az ügy.
Zoom
A lengyelek "atomfegyvere" a komcsiknak fájna, ezért az igyekezet
Az MTI megfogalmazása szerint "sokak által" aggályosnak tartott lengyel igazságügyi reform keretében 65 évre csökkentik a legfelsőbb bíróság mostani tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a testület több mint 80 jelenlegi tagja közül 27-en már elérték. Közülük 16-an azonban – vagy az új törvényre vagy egyenesen a lengyel alkotmányra hivatkozva – maradási szándékukat jelezték. A 16 bíró közül 5 esetben Andrzej Duda elnök – az országos igazságszolgáltatási tanács véleményére is hivatkozva – meg is hosszabbította a szolgálati időt.
Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének súlyos kockázata miatt tavaly megindította Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, képletesen “atomfegyverként” is emlegetett eljárást. Az utóbbi években "sokan" ajvékoltak már a lengyel kormány miatt, mert szerintük "csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét".
Amiről az a "sok aggódó" hallgat
A "sok aggódó" már kevésbé hangoztatja, hogy a lengyel igazságügyi reform a kommunista rendszer maradványaitól tisztítaná meg a bírósági rendszert, mint arra Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő korábban rávilágított. Morawiecki szerint a nyugat-európai országok "nem értik, mi (...) a posztkommunista társadalom". A lengyel bírósági rendszer megváltoztatását ahhoz az igazságügyi reformhoz hasonlította, mely Franciaországban a második világháború után ment végbe, és mely leváltotta a Harmadik Birodalommal együttműködő Vichy-kormány bírói elitjét.
A lengyelországi változások lehetővé teszik, hogy "megszabaduljunk a kommunista rendszer és gondolkodás maradványaitól" - jelentette ki Morawiecki, azzal érvelve, hogy a legfelsőbb bíróságnál máig dolgoznak a Wojciech Jaruzelski tábornok által 1981. decemberében meghirdetett hadiállapot idején tevékeny bírák, akik "szégyenletes ítéleteket szabtak ki a szabadságért és a demokráciáért küzdő lengyelekre" - mutatott rá a kormányfő még júniusban, miután Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke "felszólította" a lengyel kormányt, hogy tegyen további "sürgős" lépéseket a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények módosítása érdekében.
(Kuruc.info - MTI nyomán)