Három hónapos előzetes letartóztatásba került az a férfit, aki múlt héten kitörte a gdanski zsinagóga ablakát – közölte hétfőn a lengyel ügyészség. Az elkövetőnél mentális problémát állapítottak meg, miután fél évvel ezelőtt egy katolikus egyházközséget is megtámadott - adja hírül az MTI.
A pénteken őrizetbe vett, 31 éves férfi múlt szerdán, a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében található zsinagóga ablakán. A "támadásban" senki nem sérült meg.
Zoom
A helyi zsidó közösség szerint „A jóm-kipúrkor zsinagógákat érő támadások rendkívül gyakoriak voltak egy időben a lengyel nacionalista milíciák részéről, de ilyen utoljára az 1930-as években fordult elő” - kürtölte egyből világgá a zsidó gárda, vagyis a TEV honlapja.
Gdansk polgármestere nem győzött bocsánatot kérni
Pawel Adamowitz, Gdansk város polgármestere pedig közösségi oldalán határozottan elítélte a támadást, és reménységét fejezte ki az ügy gyors kivizsgálását illetően. „Bocsánatot kérek gdansk zsidó közösségétől. A szabadság és a szolidaritás városában minden vallást tisztelünk, és nem fogatjuk egy a huliganizmust.”
A polgármester ráadásul jóm-kipúr másnapján tiltakozó demonstrációra szólította fel a város polgárait: „Soha nem alkudunk meg az erőszakkal Gdansk városában! Éppen ezért invitálok mindenkit a gdansk-wrzeszczi új zsinagógába, hogy világosan és hangosan elítéljük a tegnapi erőszakos bűncselekményt, ami tegnap jóm-kipúr, az egyik legfontosabb és méltóságteljesebb zsidó ünnep alatt vette célba a híveket.” A demonstráción felszólalt Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich, a varsói zsidó közösség vezetője, Leslaw Piszewski, valamint a gdanski zsidó közösség feje, Michal Samet, és sajnos a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke is, bár utóbbi megemlítéséről a zsidó honlap valamiért megfeledkezett.
Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. “Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (…), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett.
Zoom
Az államfő is megszólalt
A "súlyos támadást" Andrzej Duda államfő is határozottan elítélte. A nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, “mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak nevezte, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, “ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”.
Besült a náci kártya
Az ügyészség hétfői közleménye szerint a férfi elismerte bűnösségét, vallásos érzelmek megsértése, valamint veszélyeztetés miatt akár három év börtönt is kaphat.
A kihallgatás során elhangzottak alapján, valamint tekintettel arra, hogy a férfinál korábban mentális problémát állapították meg, az ügyészség valószínűnek tartja: a zsinagóga elleni támadás is mentális zavarainak következménye lehet. A férfit az után diagnosztizálták pszichés problémákkal, hogy félévvel ezelőtt megtámadott egy római katolikus egyházközséget.
Ennek ellenére a bíróság megalapozottnak találta az ügyészség feltételezését, hogy a vádlott újabb bűntettet követhet el, ezért jóváhagyták három hónapos letartóztatását – közölték.
(Kuruc.info)