Őrizetbe vették az Interpol munkatársai Costa Ricában a Romániában letöltendő börtönbüntetésre ítélt Elena Udrea volt fejlesztési minisztert és Alina Bica volt terrorellenes főügyészt. Mindketten több hónapja menekültek a román igazságszolgáltatás elől.
Zoom
A kép még a korábbi bukaresti letartóztatás során készült
Az egykor befolyásos politikusnak számító, miniszterként, parlamenti képviselőként és – Traian Basescu oldalán – államelnöki tanácsosként is tevékenykedő Elena Udreát idén vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek a Bute-gála ügyében, emiatt jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.
Udrea és ügyvédje többször azt hangoztatta, hogy politikai menedékjogot kapott Costa Ricában, mivel Romániában politikai alapon üldözik, a bukaresti hatóságok azonban nem ismerik el az állítólagos politikai menekültstátusát, az ügyvédei által bemutatott dokumentumokból ugyanis nem derül ki, hogy megkapta. Mindazonáltal Elena Udrea néhány héttel ezelőtt szült a tengeren túli országban, lánygyermeknek adva életet.
Ügyvédje, Veronel Radulescu törvénytelennek nevezte védence őrizetbe vételét – amely Udreáék San Joséban található szállása közelében, egy kávézóban történt –, kiemelve, hogy Romániának és Costa Ricának nincs érvényben lévő kiadatási egyezménye. Közben a bukaresti ítélőtábla a napokban zár alá helyezte a volt turisztikai miniszter minden ingó és ingatlan vagyonát, 4,7 millió euró értékben.
Alina Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) korábbi főügyészét idén júniusban a bukaresti legfelsőbb bíróság bűnpártolás miatt négy év szabadságvesztésre ítélte, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint ugyanis Bica törvénysértő módon elrendelte a vagyonzár feloldását Adrian Videanu volt kormányfőhelyettes egyik cégénél.
Zoom
A Costa Ricában menedékjogot kért Bica ellen az illegális visszaszolgáltatások ügyében is eljárás zajlik, ez még arra az időszakra nyúlik visssza, amikor a restitúciós testület tagja volt.
(Krónika)