Az Egyesült Államok megvizsgálja, hogy mi történt az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíróval, Dzsamál Hasogdzsival – jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki ugyanakkor gazdasági szempontból aggasztónak tartaná a fegyvereladás leállítását Szaúd-Arábiának, mert egy ilyen lépés sértené az amerikai érdekeket.
Trump a Fox News televíziós csatorna „Fox and Friends” című műsorában úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nagyon szigorúan tekint az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíró esetére, hozzátéve: „nyomozóink vannak ott, és együttműködünk Törökországgal”. Az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozó meg nem nevezett török diplomáciai források azonban tagadták, hogy amerikai nyomozók részt vesznek a Hasogdzsi eltűnésével kapcsolatosan folytatott nyomozásban. „Nem igaz, hogy az Egyesült Államok nyomozókat nevezett ki a Hasogdzsi-ügyre” – idézte az Anadolu a forrásokat.
Trump a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, szeretné kideríteni, mi történt Hasogdzsival, de gazdasági megfontolások miatt vonakodik megakadályozni a fegyvereladást Szaúd-Arábiának. „Úgy vélem, ez kárt okozna nekünk” – fogalmazott az amerikai elnök.
Szerdán húsz amerikai szenátor levélben kérte fel Trumpot arra, hogy járjon a végére Dzsamál Hasogdzsi ügyének. Rendeljen el vizsgálatot, amely olyan felhatalmazást adna, hogy szankciókat rendelhetnének el egy külföldi személy ellen a szólásszabadságot gyakorló személy kárára elkövetett törvénytelen gyilkosságért, kínzásért vagy az emberi jogok nemzetközileg elismert más, durva megsértéséért.
Washington és Rijád évtizedek óta szoros szövetségesek, és a két ország Trump hivatalba lépése óta még szorosabbra fűzte kapcsolatait, de a szövetséget próbára teszi az a gyanú, hogy a török hatóságok szerint Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán előre kitervelten meggyilkolták az abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót, Dzsamál Hasogdzsit.
Törökország elfogadta Szaúd-Arábia javaslatát egy közös nyomozócsoport létrehozására az Isztambulban eltűnt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró esetének kivizsgálására – idézte csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Ibrahim Kalin török elnöki szóvivőt.
Hasogdzsi október 2-án tűnt el az után, hogy felkereste a szaúdi konzulátus épületét. A férfi a török mennyasszonyával azért látogatott el a külképviseletre, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de a menyasszony szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla.
(MTI)