A brit miniszterelnök arról biztosította kedden kabinetjének tagjait, hogy nem fog beleegyezni olyan megállapodásba, amely vámhatárt emelne Észak-Írország és Nagy-Britannia közé az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése (Brexit) után.
A keddi zárt kabinetülésen – amelyről délután a Downing Street szóvivője adott rövid tájékoztatást – mindenekelőtt arról volt szó, hogy May milyen álláspontot képviseljen az Európai Unió szerdán kezdődő csúcstalálkozóján a Brexit-tárgyalások ügyében.
A kormányfői hivatal beszámolója szerint Theresa May kijelentette azt is, hogy nem fogad el olyan megállapodást sem, amely meghatározatlan időre vámunióban tartaná az Egyesült Királyságot az EU-val. A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány tagjai nem döntéshozó, hanem tanácskozó jellegű megbeszélést tartottak.
Donald Tusk, az uniós állam-, illetve kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke a keddi londoni kabinetüléssel egy időben kijelentette: a szerdán kezdődő EU-csúcson megkérdezi majd a brit miniszterelnököt, hogy vannak-e konkrét javaslatai a Brexit-tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldására. Tusk hozzátette: az áttörés eléréséhez “újabb tények” megismerésére lenne szükség.
Erre reagálva a Downing Street szóvivője kedd délutáni tájékoztatóján csak annyit mondott, hogy Theresa May minden szükséges információt elmondott előző napi alsóházi beszámolójában.
(MTI)