Izrael nemzeti légitársasága panaszt kíván tenni legalább egy zsidó utas ellen, aki a fedélzeten dolgozókkal agresszívan viselkedett egy New Yorkból induló járaton pénteken. Az ultraortodoxok persze visszautasítják a vádat, mert ők tudják, hogy kizárólag nekik lehet igazuk.
Zoom
Képernyőkép/Israel Hayom
Íme a történet: két Izraelbe tartó járaton botrányt rendeztek az utasok, miután a gép a New York-i időjárás miatt későn szállt fel, és attól tartottak, hogy nem fog megérkezni a szombat beköszönte előtt, amikor a zsidóknak tilos utazniuk - írja az Izraelinfó. (Nem viccelünk, itt a hivatkozás.)
Az utasok arra kényszerítették az egyik gépet, hogy szálljon le Athénban. A második gépnek is Róma felé "kellett" venni az irányt, de végül folytatta útját a Ben Gurion repülőtér felé Tel-Avivba, mivel az egyik utas rosszul lett.
A beszámolók szerint néhány ultraortodox rátámadt a személyzetre, mert attól tartottak, hogy meg kell szegniük a szombatra vonatkozó vallási szabályokat.
Az El Al nem közölt részleteket, csupán annyit árult el, hogy "valószínűleg" panaszt kíván tenni az egyik utas ellen. A támadók szerint persze nem történt fizikai agresszió, azt állítják, hogy a légitársaság félretájékoztatta őket, és ezzel "kellemetlen helyzetbe kényszerültek".
Az egyik utas szerint, amikor kiderült, hogy a járat késve indul az időjárás miatt, akkor több ultraortodox kérte, hogy leszállhasson a gépről New Yorkban. A kapitány azt mondta nekik, hogy a gépet visszairányítják a kapukhoz, és leszállhatnak.
"A kapitány egyszerűen hazudott nekünk, mert semmit sem csinált, hanem a gépet a magasba emelte" - állították.
Yehuda Shlezinger, az Israel Hayom újságírója azon a gépen volt, amelyet Athénba irányítottak. Szerinte nem igaz, hogy erőszak történt a fedélzeten, egyedül a személyzet volt erőszakos, amikor elvette a kameráját, amellyel fel akarta venni, hogy egy ultraortodox férfi hangosan énekel szombati dalokat a gépen.
"Láttam, hogy a személyzet büntetni kezd egyes utasokat, és nem szolgálta ki őket", írta a lapban később.
Egy másik utas a következőkről számolt be. "Hat óra utazás után sikoltozást hallottam, majd megláttam egy síró stewardesst, akit megütöttek, majd lökdösni kezdtek a pilótafülke felé", mondta Roni Meital.
Shimon Sheves, a volt Jitzhak Rabin-kormány egyik tisztviselője szintén a fedélzeten volt, és hasonló élményekről számolt be a Facebookon. Arra ébredt, hogy a vallásos utasok kiabálni kezdenek, amiért nem ér a gép Tel-Avivba a szombat bejöveteléig.
"Hazugok, csalók - ezt kiabálták az utasok, majd ütni kezdték a stewardesseket, akik sírva fakadtak. Ha nem látom a saját szememmel, el se hiszem", írta.
Kapcsolódó: