Dzsamál Hásúkdzsi török származású, ám szaúd-arábiai újságírónak Muhámmád Bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös utasítására vagy „csak” tudtával történt bestiális meggyilkolásáról készült török hang- és képfölvételek – amint arra előre számítottunk – annyira nem hatották meg Donald Trump amerikai elnököt, hogy fölrúgja a szövetséget a világ egyik legsötétebb rendszerével rendelkező Szaúd-Arábiával. A világ első számú demokratikus államának elnöke nem sokkal ezelőtt több indokot is fölhozott a Szaúd-Arábiával való baráti szövetség fenntartása mellett, elsősorban persze azt, hogy a sivatagi királysággal Washington azért tartja fönn továbbra is a sokoldalú szövetséget, mert ezzel Izrael érdekeit védi – írja a Háárec izraeli újság.
Zoom
Muhámmád Bin Szalmán trónörökös és Donald Trump (fotó: Reuters)
Donald Trumpot nem hatották meg egy török hírportál által ma kitett képsorok sem, amelyeken Dzsamál Hásúkdzsi szaúd-arábiai újságíró látható néhány perccel a bestiális meggyilkolása előtt. Trump ezután szólalt meg ma, hangsúlyozván, hogy történt, ami történt, Amerika továbbra is megtartja a szövetséget Szaúd-Arábiával annak érdekében, hogy ezáltal biztosítsa Izrael és a vele együttműködő országok érdekeit a Közel-Keleten. Az amerikai elnök magyarázatként még azt is hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok azért sem mondja föl a Szaúd-Arábiával már aláírt biztonsági ügyleteket (magyarán: fegyverügyeleteket – H. J.), mert mindezzel csak az oroszok és a kínaiak malmára hajtaná a vizet.
Trump szükségét érezte annak is, hogy kitérjen Muhámmád Bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökösnek a gyilkosságban betöltött szerepéről néhány nappal ezelőtt ismertté vált hírre. Az elnök hangsúlyozta: Rijáddal akkor sem szakítja meg Amerika a „biztonsági együttműködést”, ha a trónörökös a királyság hivatalos állításával ellentétben valóban „tudott” (a hírek szerint ő rendelte el – H. J.) a gyilkosság előkészületeiről.
Trump kitért Szaúd-Arábia és természetesen Izrael legnagyobb ellenségének, Iránnak a bírálatára is. Az elnök szerint Teherán véres háborút folytat Jemenben Szaúd-Arábia (!) ellen egy harmadik fél (a szabadságukért küzdő sí’ita-zajdita húszikról van szó – H. J.) támogatásával. Az amerikai elnök még azzal is indokolta a Szaúd-Arábiával való szövetség fenntartását, hogy Rijád esküdt ellensége, Teherán támogatja Bassár el-Ászád szíriai elnököt (s ezzel bezárul a kör, mert Izrael viszont nagyon szeretné Bassár el-Ászád hatalmát megdönteni – H. J.)
Frissítés: a perzsák gereblyézéssel válaszoltak
Mohammad Dzsávád Zárif perzsa külügyminiszter a Twitter-oldalán már tegnap frappánsan megválaszolt Donald Trump Izraelt tömjénező, s közben szinte mindenért Iránt hibáztató csiripelésére:
Mister Trump bizarr módon a szaúd-arábiai szörnytettre vonatkozó szégyenletes közleményének már az ELSŐ bekezdését annak szenteli, hogy Iránt vádolja mindenféle elképzelhető gonoszság elkövetésével. Talán a kaliforniai tüzekért is mi lennénk a felelősök, mert nem segítettünk gereblyézni az erdőket, amiképpen teszik azt a finnek?
Zoom
Mohámmád Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter (fotó: AP)
Az iráni külügyminiszter fullánkos válaszának előzménye az, hogy Donald Trump a múlt szombaton Kaliforniában a pusztító tűz előtt a térség egyik paradicsomkertjének számító település elszenesedett maradványai mellett állva megjegyezte: Finnországnak persze nincs gondja az ilyen pusztító futótüzekkel, mert abban az országban gereblyézik az erdőket”. (E sorok írója jó néhány évvel ezelőtt másodmagával a Tusnádfürdő fölötti hegyekben bográcsoláshoz rőzsét kívánt gyűjteni, de egyetlen gallyat sem talált, mert a székelyek összeszedik, s ezzel tisztán tartják az erdeiket. Még egy megjegyzés: az amerikai nem finn és nem székely… - H. J.)
De nézzünk néhány, a trumpi ötlet kiváltotta “haravointi mémet” a világhálóról! (A “haravointi” finn szó, amelynek jelentése magyarul: gereblyézés.)
Zoom
Trump-erdő. “Az a hülye, aki mondja”. (Winston Groom megfilmesített regényének, a Forrest Gump-nak egyik szállóigévé vált mondása. A film fogyatékos főhősét Forrest Gump-nak hívják, míg az erdő angolul: forest – H. J.)
Zoom
Zoom
Saluli Niinistö finn elnök: Felajánljuk a segítségünket
Zoom
Gereblyézd újra naggyá Amerikát!
Hering J. – Kuruc.info