Horst Seehofer német belügyminiszter új tervet dolgozott ki a bevándorlók egy részének hazaküldésére. Az új reklámkampány november közepe óta arról igyekszik meggyőzni a migránsokat, hogy önként utazzanak haza.
Zoom
A Te hazád! A te jövőd! Most! – így szól az új kampány üzenete, amellyel a nagyobb német városokban találkozhatunk. A német állam igazán bőkezű ajánlata az, hogy a még idén hazatérő migránsoknak a következő évben Németország fizeti az otthoni lakhatását.
"Önkéntes hazatérés. Biztosíts plusz lakbértámogatást egy évre december 31-ig!" – hirdetik a plakátok. Cserébe vállalni kell a menekültkérelem visszavonását. Az önkéntes hazatérésnek már külön kormányzati honlapja is van.
A kísérletet az indokolja, hogy egyre kevesebben térnének haza. 2016-ban 54 ezer, 2017-ben 29 ezer ember vonta vissza kérvényét önként, de idén október végéig már csak 14 ezren csatlakoztak a programhoz. Persze hülyék is lennének otthagyni a német fejőstehenet... 
A németországi zöldek cinikusnak tartják a kampányt, de persze vannak "más színű" hazaárulók is, akiket felháborít az, hogy "az üzenet egyértelműen jelzi, hogy Németország nem a bevándorlók hazája". (Persze hogy nem az, hiszen a németeké - a szerk.) Ezért számos plakátot lefestettek és online petíció is indult a program ellen.
Nem újdonság egyébként, hogy Németország pénzt kínál a hazaköltözésért, azonban míg 2017-ben az önkéntes hazatérők 1200 euró körüli összeget kaptak, ez mára egy négyszemélyes család esetében akár 3000 euró is lehet – írja az RT. Az összeget szeptember közepén emelték meg közel a duplájára.
"A pénzt lakbérre, vagy felújításra, illetve építkezésre használhatják. Tudniuk kell azt is, hogy akik így mennek haza, beleegyeznek abba, hogy soha többé nem kérnek menedéket Németországban" – írja a Euronews.
A német belügyminisztérium a Euronews kérdésére megerősítette, hogy valóban ők állnak a migránsok "önkéntes hazaküldését" még nagyobb összegekkel elérni kívánó kampány mögött.
Kérdéses, hogy Németország ezzel a "menekültek" hazatérését kívánja elérni, vagy az eddigi legnagyobb ösztönzőt jelentette be a bevándorlást eddig csak fontolgatók számára...
(Mandiner nyomán)