Hét évvel az után, hogy Németországban eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadsereg egyik parancsnoka szerint az is szóba kerülhet, hogy más EU-tagállamok polgáraival töltsék fel az üres helyeket.
Zoom
Ez már a Bundeswehr jelene
„Mindenfelé körül kell néznünk most, amikor nincs elegendő megfelelő szakember” – mondta Eberhard Zorn tábornok, vezérkari főnök a Funke német médiacsoport újságíróinak adott nyilatkozatában. Azt is hozzátette, hogy a Bundeswehrnek elsősorban a németek új generációjából kell állnia, de különféle szakemberek – például orvosok, vagy számítógépes szakemberek akár érkezhetnek a többi EU-tagországból is. A német médiumok szerint Berlin képviselői már konzultáltak több uniós tagállammal is, s többségük, elsősorban a kelet- és közép-európai tagállamok, nem lelkesedett az ötletért.
Az EU-polgárok lehetséges felvétele az után került napirendre, hogy Németország – teljesítendő NATO-kötelezettségeit – 2025-ig 25 ezerrel kívánja megnövelni a hadsereg létszámát, s 1,2 százalékról 1,5 százalékra emeli a védelmi kiadások GDP-hez mért arányát. Jelenleg 182 ezer emberből áll a Bundeswehr, 6500-zal többől, mint két évvel ezelőtt.
Egyre több a "bevándorlói háttérrel", vagy kettős állampolgársággal rendelkező Bundeswehr-katona
Míg a második világháború után elfogadott törvények szerint a hadseregben csak németek szolgálhatnak, a hadvezetés szerint egyre több a bevándorlói háttérrel, vagy kettős állampolgársággal rendelkező Bundeswehr-katona. a Funke szerint már most is legalább 900 nem német EU-s állampolgár szolgál különféle polgári Bundeshwher-állásokban.
Zoom
Ursula von der Leyen, "Német"ország védelmi minisztere jövőbeli hadseregével (illusztráció: Politikstube)
Nagy-Britanniában már korábban léptek: London novemberben jelentette be, hogy olyan külföldiek is jelentkezhetnek a brit hadseregbe, akik eddig nem is éltek a szigetországban. A britek ezzel a módszerrel kívánják feltölteni a 2800 üres katonai posztot.
(HVG)