Nagyszabású razziát tartottak szerdán Németországban a Ku Klux Klan nevű amerikai szervezet feltételezett követőinek tagjainál. A stuttgarti ügyészség állambiztonsági osztálya és a Baden-Württemberg tartományi bűnügyi hivatal közös műveletében több mint 200 rendőrt mozgósítottak, köztük különleges bevetési egységeket.
Zoom
Fotó: német rendőrség
Nyolc tartományban, tizenkét helyszínen tartottak házkutatást. Lefoglaltak egyebek mellett adathordozókat, számítógépeket és mobiltelefonokat, és száznál is több fegyvert, köztük lőfegyvereket, teleszkópos botokat és bozótvágó késeket.
Zoom
Fotó: TV Newskontor
Az eljárás 17 ember ellen irányul, 17 és 59 év közöttiek, bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják őket. A „National Socialist Knights of the Ku-Klux-Klan Deutschland” (A Ku Klux Klan Németország nemzetiszocialista lovagjai) elnevezésű szervezet tagjait „egyesíti szélsőjobboldali meggyőződésük, amely a többi között a nemzetiszocializmus dicsőítésében nyilvánul meg” – áll a stuttgarti ügyészség közleményében.
Hozzátették: egy másik ügyben lefoglalt mobiltelefonon talált üzenetváltás elemzése révén jutottak az interneten szerveződő, működését havi tagdíjakból finanszírozó szervezet nyomára. Az eljárásban országszerte 40 ember került a hatóságok látókörébe.
(MTI nyomán)