A német-francia együttműködési és integrációs szerződés, amelyet a németországi Aachenben ír alá a két ország vezetője, a Németország és Franciaország közötti "történelmi megbékélés" alapját megteremtő, 1963-ban kötött Élysée-szerződést egészíti ki.
Mintha egy előre lejátszott meccset látnánk, hiszen tavaly jelentették be, hogy készül egy ilyen szerződés kiegészítése – mondta Gát Ákos Bence jogász. A vitapolitika.hu szakértője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában hangsúlyozta: a két vezető politikus, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár politikai érdeke is ez a paktum.
Emlékeztetett: 2017-ben, amikor Macron megnyerte az elnökválasztásokat, egy erős európai politikával is kampányolt. Azzal szerette volna növelni népszerűségét, hogy nemcsak Franciaországban, de európai szinten is eredményeket ér el. Előlendíti az európai integrációt egy föderalistább irányba, viszont Merkel kancellár még nem volt akkor tárgyalóképes – mondta.
Gát Ákos Bence hozzátette, amikor Merkel 2017 őszén megválasztották kancellárnak, láthattuk, hogy nehézség merült fel a német kormányalakításban. Majd végül 2018. október végén jelentették be a szerződés megkötését, azonban Merkel mostanra már nem egy fajsúlyos politikai partner, amit Macron korábban várt.
Emmanuel Macron népszerűsége egyébként az elmúlt időszakban nem a legfényesebb, a sárga mellényesek tüntetése pedig csak fokozta a helyzetet – hangzott el a műsorban. A jogász szerint a szerződés várhatóan nem fogja ellensúlyozni Macron helyzetét, vagyis nem valószínű, hogy a szerződés és az abban foglalt európai célok népszerűbbé teszik.
(Kossuth Rádió)