Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő megerősítette, hogy „mindkét ország fontosnak tartja a francia-olasz viszonyt” – közölte a francia elnöki hivatal a két állam feszültté vált diplomáciai viszonyával kapcsolatban kedd este.
Macron és Mattarella telefonon egyeztetett egymással, és az Elysée-palota közleménye szerint „arra emlékeztettek, hogy Franciaország és Olaszország, amely államok együtt építették Európát, rendkívüli felelősséggel bírnak a védelmi politika közös kidolgozásában és az Európai Unió (EU) fellendítésében”.
A tárgyalásra azt követően került sor, hogy Franciaország múlt csütörtökön hazahívta római nagykövetét, miután Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője találkozott Franciaországban a francia kormány ellen csaknem három hónapja tüntető sárgamellényesek mozgalmának néhány tagjával, és a májusi európai parlamenti választásokon való együttműködésről egyeztetett velük.
Párizs és Róma között nagyon feszült a viszony, amióta Olaszországban tavaly júniusban kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes M5S. A két olasz kormánypárt első embere a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a sárgamellényesek mozgalmát. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia lakosság hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól. Az utolsó cseppet a pohárban Luigi Di Maio látogatása jelentette.
Azóta Di Maio és Salvini is jelezte hétfőn, hogy ismételten jó kapcsolatokra törekednek Franciaországgal. A két államfő közti telefonbeszélgetés pedig egy újabb lépés lehet a Párizs és Róma közötti feszültség enyhítésére.
A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron és Mattarella megerősítette, hogy „a történelmi, gazdasági, kulturális és kiváló emberi kapcsolatokon alapuló francia-olasz viszonyt mindkét ország fontosnak tartja”.
(MTI)