Venezuelai látogatásra hívta Elliott Abramst, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottját Nicolás Maduro államfő, aki erről csütörtök este beszélt az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.
Kijelentette, hogy az ország külügyminisztere, Jorge Arreaza nemrégiben kétszer is találkozott az amerikai diplomatával New Yorkban. A megbeszélések alatt a caracasi diplomácia vezetője felajánlotta Abramsnek, hogy nem hivatalosan, nyilvánosan vagy akár titokban ellátogathat a dél-amerikai országba. Maduro hozzátette, ha az amerikai tisztviselő akar vele találkozni, ő kész erre, csak mondja meg, mikor és hol találkozzanak.
Az államfő szerint Arreaza és Abrams megbeszélése mindkét alkalommal több órás volt.
Maduro a beszélgetés során késznek mutatkozott arra is, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel. A venezuelai államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szándékozik a hatalmat átadni az országban. Az Egyesült Államok humanitárius segélyéről, amelyet Venezuelába szándékoznak eljuttatni, pedig azt mondta, hogy az összegét tekintve nem jelentős, főképpen ha összehasonlítják azokkal a dollármilliárdos pénzalapokkal, amelyeket Washington befagyasztott.
Az amerikai hírügynökségnek két magas rangú, meg nem nevezett venezuelai tisztségviselő elmondta, hogy az Abrams és Arreaza közötti találkozókra az Egyesült Államok kérésének megfelelően került sor.
A források az első, január 26-ai találkozót ellenségesnek írták le, amelyen állításuk szerint az amerikai különmegbízott csapattelepítésekkel és a venezuelai kormány megbüntetésével fenyegetőzött annak Kubával, Oroszországgal és a – Washington által terrorszervezetnek tartott – Hezbollah libanoni síita szervezettel való szövetsége miatt.
A venezuelai tisztségviselők szerint a második, február 11-ei találkozó már kevésbé feszült légkörben telt, annak ellenére, hogy Abrams előtte négy nappal úgy nyilatkozott: „az idő a párbeszédre Maduróval már elmúlt”. Állításuk szerint a találkozó során Abrams kitartott amellett, hogy a súlyos amerikai szankciók Maduro bukásához vezetnének, akkor is, ha a hadsereg kitartana mellette.
Az AP szerint az amerikai tisztségviselők nem tagadták Maduro állításait a találkozókkal kapcsolatban. Egy meg nem nevezett magas rangú kormánytisztviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai tisztségviselők hajlandók korábbi venezuelai tisztségviselőkkel, köztük Maduróval találkozni távozási tervük megvitatása érdekében.
(MTI)