Mint ismert, Jiszráél Kác izraeli külügyminiszter megsértette a lengyel népet azzal, hogy kijelentette: „A lengyelek az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust”. Mindesetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a zsidó külügyminiszter durva lengyelellenes megnyilatkozása után azt tette, amit tennie kellett: lemondta a Visegrádi Négyek jeruzsálemi találkozóját. A zsidó szervezetek ezután ismét azt állítják, hogy Lengyelország még nem kárpótolta a zsidókat a holokauszt és a kommunista rendszer idején elrabolt vagyonért – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál.
Zoom
Mateusz Morawiecki (fotó: bi.gazeta.pl)
A lengyel kormányfő bátor lépése után nem is kellett sokáig várni arra, hogy Izrael és a nemzetközi zsidó szervezetek Varsó ellen beindítsák a propagandagépezetet. Amint Mateusz Morawiecki miniszterelnök lemondta a jeruzsálemi útját, az említett szervezetek rögtön arra emlékeztették, hogy Lengyelország még mindig nem szolgáltatta vissza „a holokauszt, majd később a kommunista rendszer idején elrabolt zsidó vagyont”.
Zoom
Mike Pompeo (jobbról) Varsóban emlékeztette Mateusz Morawieckit a lengyelek kártérítési kötelességére
A valószínűleg nemsokára antiszemitának kikiáltandó Mateusz Morawiecki szinte azonnal válaszolt a hirtelen előbukkanó zsarolóknak, mondván: „Ez az ügy már korábban el lett intézve, s a probléma egyáltalán nem létezik.” A lengyel miniszterelnök ezzel a kijelentésével nem csak a zsidó szervezeteknek válaszolt immár nyilvánosan is, hanem Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek is, aki a két héttel ezelőtt Varsóban megtartott Irán-ellenes konferencián figyelmeztette Morawieckit, hogy Lengyelország még mindig nem kártalanította a zsidókat. Amint a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál írja, Pompeo külügyminiszter közölte a lengyel miniszterelnökkel: „A lengyeleknek nagyobb lendülettel kellene meghozni az elrabolt zsidó vagyon visszaszolgáltatásáról rendelkező törvényt”.
Zoom
Gideon Taylor, a Zsidó Kárpótlási Világszervezet elnöke (fotó: Twitter)
Az izraeli újság megjegyzi: Morawiecki nagyot téved, mert a legtöbb túlélő még nem kapta vissza az elrabolt vagyonát, de még kárpótlásban sem részesült. „Az elrabolt vagyon kérdése egyáltalán nincs megoldva. Téved a lengyel miniszterelnök, mert Lengyelország az egyedüli olyan állam Európában, amely nem hozott törvényt a zsidó magánvagyon visszaszolgáltatására”, jelentette ki válaszként Mateusz Morawiecki szavaira Gideon Taylor, a Zsidó Kárpótlási Világszervezet (angol rövidítése: WJRO) elnöke. Gideon Taylor egyébként egy esztendővel ezelőtt szervezete díjával tüntette ki Török Ferencet, a zsidó vagyon sorsával is behatóan foglalkozó 1945 című film rendezőjét.
Zoom
Gideon Taylor és Török Ferenc filmrendező (fotó: WJRO)
Hering J. – Kuruc.info