A venezuelai vádhatóság vizsgálatot indított Juan Guaidó ellenzéki vezető ellen az ország áramellátásának állítólagos elszabotálása miatt – jelentette be kedden Tarek William Saab venezuelai főügyész.
Saab hangsúlyozta: az áramkimaradások miatt erőszakos cselekmények, rablások és fosztogatások történtek.
A főügyész kiemelte: a pánikkeltők és provokátorok ellen is vizsgálatot indítanak, akik az erőszakban lelik örömüket, és fosztogatásokra tüzelik a népet.
A caracasi vezetés azzal vádolja az Egyesült Államok támogatását élvező ellenzéket, hogy kibertámadást indított az áramszolgáltatási rendszer ellen. Guaidó és Washington viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és korrupciót teszik felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.
Őrizetbe vettek egy újságírót
A venezuelai sajtószakszervezet (SNTP) keddi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hírszerző szolgálat (SEBIN) hétfőn este őrizetbe vett egy venezuelai-spanyol állampolgárságú rádiós újságírót, Luis Carlos Díazt, akit azzal vádolnak, hogy köze volt a „szabotázsakcióhoz”.
A férfit a SEBIN épületében tartották fogva. Közel egy nappal később a munkahelye, az Unión Radio az internetes oldalán közölte, hogy szabadon engedték a munkatársát.
Az SNTP egy másik Twitter-bejegyzésében arról számolt be, hogy a SEBIN átkutatta Díaz lakhelyét. A hatóságok számítógépeket, pendrive-okat, mobiltelefonokat és pénzt foglaltak le. Díaz eközben bilincsbe verve állt, és arról beszélt, hogy összeverték az őrizetben – írta a sajtószakszervezet.
Díaz szabadon engedését követelte kedden Guaidó és az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet is.
A kolumbiai bevándorlási hivatal kedden közölte, hogy megtiltotta a belépést tíz, a hivatalban lévő venezuelai elnökhöz, Nicolás Maduróhoz közeli embertől, köztük unokatestvérétől, annak feleségétől, három gyereküktől és további öt rokonuktól.
Az északkelet-kolumbiai La Guajira megye székhelyére, Riohachára akartak eljutni, azt állítva, hogy „a hőség kibírhatatlan Venezuelában” – mondta a hivatal egy szóvivője.
„Nem fogjuk hagyni, hogy míg venezuelaiak halnak meg kórházakban az áramhiány miatt, addig Maduro rendszeréhez közeli emberek jöjjenek Kolumbiába üdülni, hogy elmeneküljenek a valóság elől, amellyel a rezsim által kínzott nép kénytelen szembenézni” – fogalmazott Christian Krüger, a kolumbiai bevándorlási hivatal igazgatója.
Többen meghaltak az áramhiány miatt
A Médicos Por La Salud (Orvosok az Egészségügyért) nevű, venezuelai civil szervezet hétfői közlése szerint 21-re nőtt azoknak a száma, akik meghaltak a kórházakban az áramkimaradások miatt.
Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter kedden azt állította, hogy szinte teljes egészében helyreállították az áramszolgáltatást az országban.
A latin-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlamentje hétfőn hirdetett szükségállapotot az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt a nemzetgyűlés vezetője, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó kérésére. A dél-amerikai ország nagy részében a múlt csütörtök óta nincsen áram, mivel meghibásodott a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó Guri-gát.
A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.
(MTI)