Azután, hogy a demokrata többségű képviselőház Donald Trump önkényesen bevezetett szükségállapota ellen szavazott, az amerikai elnök újabb, ezúttal valóban komolynak tűnő pofont kapott, ugyanis magyar idő szerint csütörtök este a republikánus többségű szenátus is a szükségállapot ellen voksolt. Így a teljes kongresszus (képviselőház és szenátus együtt) az elnöki akarat ellen szavazott - örömködik a fallal nem szimpatizáló Index.
A szenátusban 53-47 a delegáltak aránya a republikánusok javára, a szükségállapot leállításáról szóló szavazáson pedig 59-41-re győztek a Trump ellenében született javaslatok, vagyis 12 republikánus szenátor a demokratákkal együtt szavazott.
Zoom
A Trump ellen szavazó szenátorok között van többek között Marco Rubio, aki korábban a republikánus elnökjelölti pozícióra pályázott és Mitt Romney is, aki pedig elnökjelölt is volt a párt színeiben.
Az eredmény azért lehet különösen fájó Trumpnak, mert a korábbi becslések ugyan azt mutatták, hogy valószínűleg átszavaz majd néhány republikánus szenátor, de arra nem lehetett egyértelműen számítani, hogy a szenátus is leszavazza a szükségállapotot, arra pedig végképp nem, hogy ilyen nagy arányban.
Trump ennek ellenére kitarthat az intézkedése mellett, aminek az lenne a lényege, hogy így a kongresszust megkerülve a hadsereg büdzséjéből fordíthat pénzt arra, hogy megépíthesse, de legalábbis elkezdhesse megépíteni a vágyott déli határfalat.
Zoom
Marco Rubio (b) és Mitt Romney nagyon jól megértik egymást
Az amerikai elnök a végletekig elmegy, hogy falat építhessen a déli határra, ám amellett, hogy ennek nem sok értelme van, hatalmas jogi és politikai árat fizethet mindezért.
Lehetősége van ugyanis vétózni, és már eleve azért rendelte el a szükségállapotot, mert nem tudta átvinni a kongresszuson az akaratát. A kérdés most az, hogy két ennyire erős jelzés után is ragaszkodik-e ahhoz, hogy beváltsa a választási ígéretét, ami egyébként eredetileg arról szólt, hogy nem amerikai, hanem mexikói büdzséből épül meg a fal.
Trump viszont a szükségállapot ellenére sem kezdheti meg a fal megépítését, mert több állam bíróságon megtamadta a szükségállapotról szóló döntést, és amíg nem születik bírósági döntés az ügyben, addig nem lehet hozzányúlni a hadsereg költségvetéséhez sem. Az ügy valószínűleg a legfelsőbb bíróságig gyűrűzik majd el, szóval, ha lesz is fal, az nem a napokban készül el.