2019. április 21., vasárnap, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:33 A hit magánügyek közé száműzése a baloldali, liberális, szocialista, nemzetközi eszmékből jött15:49 Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői15:17 Húsvéti robbantássorozat: katolikus templomokat és szállodákat sújtottak véres merényletek Srí Lankán15:01 Az MTVA feljelenti Sargentiniéket egy lopott kampányvideó miatt14:28 Még két napig gyűjthetnek ajánlásokat a pártok13:56 Ezeken a településeken rossz a levegő minősége13:30 "Arany élet" ígérete: enyhén gyanús kanadai ajánlat érkezett a kalocsai, egykor katonai repülőtérre12:26 Lépfenével fertőzött döghúst dolgoztak fel és árultak Békés megyében12:00 Szennyvíztartályban lelte halálát egy taktaharkányi kisfiú - a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz11:30 "Keltetőshow-val" népszerűsíti felelős állattartást a Nébih10:41 A hit nem magánügy! - keresztény blog a "Z-generációnak"09:58 "Csak annak a nemzetnek lehet föltámadása, melynek öntudata a sírba szállásban sem veszett el"09:24 Érik a vádemelés Hóhér Hasszán ellen09:12 Három elnökjelölt közül választ Észak-Macedónia08:57 19 éves lányt gázoltak agyon Cegléden
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A tálibok tavaszi offenzívája elhervasztotta a gyors békemegállapodás reményét

Reklám

Az észak-afganisztáni Kunduzra támadtak a tálibok szombaton, egy nappal azután, hogy meghirdették szokásos tavaszi hadjáratukat. A támadásnak máris több tucat áldozata van. A harcok országszerte fokozódtak néhány nappal a szunnita iszlamisták és az Egyesült Államok közötti béketárgyalások jövő heti, következő fordulója előtt.
Már hetek óta heves harcok folynak, de a tavaszi offenzíva bejelentése a béketárgyalások előtt elhervasztott minden olyan reményt, hogy esetleg gyors megállapodás születhet.
A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményében azt írta, hogy a mozgalom elkötelezett a béke iránt, ugyanakkor az afgán és nemzetközi erőket vádolta hadműveleteik fokozásával.
„Elkötelezettek vagyunk a jelenlegi tárgyalási folyamat és a békés megoldás iránt, de nem nézhetjük tétlenül a hadműveleteket és a megszállók és zsoldosok terrorhullámát” – hangsúlyozta a szóvivő.
Kabuli biztonsági vezetők közölték, hogy a kunduzi művelettől eltekintve a szombaton 15 tartományban végrehajtott tálib támadások területileg korlátozottak voltak és többségében sikerült őket visszaverni.
A stratégiai fontosságú Kunduz ellen, amely 2015-ben rövid időre a tálibok kezére került, a tálibok több irányból indítottak támadást a hajnali órákban, súlyos veszteségeket okozva – közölte Enhamuddin Rahmani, a tartományi kormányzó szóvivője.
Egy helyi egészségügyi vezető szerint több mint hetven halottat és sebesültet szállítottak a város legnagyobb kórházába.
Támadások voltak az észak-afganisztáni Baglán, Tahár, Badahsán, valamint Farjáb, Szári-Pul és Balh tartományokban is, de egyik helyről sem érkezett jelentés a biztonsági erők nagyobb veszteségéről.
Dél-Afganisztánban a tálib erők támadásokat hajtottak végre az ópiumtermelő Hilmend tartományban. Omar Zvak tartományi kormányzó szóvivője szerint négy katona és 15 tálib esett el a harcokban.
A nyugati Gor tartományban a biztonsági erők ellen lesből végrehajtott támadás és az azt követő négyórás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja esett el.
Amerikai becslések szerint a kormányerők az ország területének valamivel több mint a felét ellenőrzik. A béketárgyalások a tervek szerint a héten folytatódnak Dohában Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a tálib vezetők között. Az Egyesült Államok 2018 nyarán többször tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a csaknem két évtizede húzódó afganisztáni konfliktusnak, a találkozók azonban eredménytelenül zárultak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready