2019. június 25., kedd, Vilmos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:32 Telefonon egyeztettek Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalói08:05 Hiába hisztizett Ukrajna, Oroszország visszakapta szavazati jogát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében07:47 Több százmillió forintos kárt okoztak a viharok07:33 Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat06:53 Egyre többen vesznek fel lakáshitelt új ingatlanra22:31 Reuters: Venezuelába érkezett az orosz légierő egyik repülőgépe22:21 Az atomalkuban vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Teheránt több európai ország22:12 Putyin jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszer-embargót21:43 A Jobbik süllyedő hajójáról Márki-Zay mozgalmába menekülnek a "túlélők"21:20 Előválasztási bohózat: nem válogatnak az eszközökben a "demokraták"21:05 Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát20:44 Üvöltve kergette ki a "nem megfelelő állapotban lévő" pópa a kórust és a közönséget a székesfehérvári szerb ortodox templomból20:04 Emlékoszlopot állítottak a Ludovika ellenforradalmi felkelésének évfordulója alkalmából19:55 Trump még a perzsa ajatollah ellen is hozott szankciót19:27 Ismét gyújtóléggömbök okoztak tüzeket Izraelben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A tálibok tavaszi offenzívája elhervasztotta a gyors békemegállapodás reményét

Reklám

Az észak-afganisztáni Kunduzra támadtak a tálibok szombaton, egy nappal azután, hogy meghirdették szokásos tavaszi hadjáratukat. A támadásnak máris több tucat áldozata van. A harcok országszerte fokozódtak néhány nappal a szunnita iszlamisták és az Egyesült Államok közötti béketárgyalások jövő heti, következő fordulója előtt.
Már hetek óta heves harcok folynak, de a tavaszi offenzíva bejelentése a béketárgyalások előtt elhervasztott minden olyan reményt, hogy esetleg gyors megállapodás születhet.
A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményében azt írta, hogy a mozgalom elkötelezett a béke iránt, ugyanakkor az afgán és nemzetközi erőket vádolta hadműveleteik fokozásával.
„Elkötelezettek vagyunk a jelenlegi tárgyalási folyamat és a békés megoldás iránt, de nem nézhetjük tétlenül a hadműveleteket és a megszállók és zsoldosok terrorhullámát” – hangsúlyozta a szóvivő.
Kabuli biztonsági vezetők közölték, hogy a kunduzi művelettől eltekintve a szombaton 15 tartományban végrehajtott tálib támadások területileg korlátozottak voltak és többségében sikerült őket visszaverni.
A stratégiai fontosságú Kunduz ellen, amely 2015-ben rövid időre a tálibok kezére került, a tálibok több irányból indítottak támadást a hajnali órákban, súlyos veszteségeket okozva – közölte Enhamuddin Rahmani, a tartományi kormányzó szóvivője.
Egy helyi egészségügyi vezető szerint több mint hetven halottat és sebesültet szállítottak a város legnagyobb kórházába.
Támadások voltak az észak-afganisztáni Baglán, Tahár, Badahsán, valamint Farjáb, Szári-Pul és Balh tartományokban is, de egyik helyről sem érkezett jelentés a biztonsági erők nagyobb veszteségéről.
Dél-Afganisztánban a tálib erők támadásokat hajtottak végre az ópiumtermelő Hilmend tartományban. Omar Zvak tartományi kormányzó szóvivője szerint négy katona és 15 tálib esett el a harcokban.
A nyugati Gor tartományban a biztonsági erők ellen lesből végrehajtott támadás és az azt követő négyórás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja esett el.
Amerikai becslések szerint a kormányerők az ország területének valamivel több mint a felét ellenőrzik. A béketárgyalások a tervek szerint a héten folytatódnak Dohában Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a tálib vezetők között. Az Egyesült Államok 2018 nyarán többször tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a csaknem két évtizede húzódó afganisztáni konfliktusnak, a találkozók azonban eredménytelenül zárultak.
(MTI)
Reklám




Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready