Románia halogatja izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, pedig Viorica Dancila miniszterelnök már tavaly nyáron ígéretet tett rá Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfőnek. Hétfőn Liviu Dragnea, a kormányzó Román Szociáldemokrata Párt elnöke megbeszélést folytatott Fuád Kokáli Romániában akkreditált palesztin nagykövettel, amely után a palesztin diplomata a sajtónak kijelentette: Dragnea azt mondta, hogy Bukarest mégsem helyezi át a nagykövetségét Jeruzsálembe. Kedden már Viorica Dancila és Liviu Dragnea is bizonygatták Izraelnek, hogy higgyenek nekik, semmi nem változott, mert igenis áthelyezik a nagykövetséget – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál.
Zoom
Fuád Kokáli palesztin nagykövet (fotó: digi24.ro)
Hétfőn Liviu Dragnea, a kormányzó Román Szociáldemokrata Párt elnöke megbeszélést folytatott Fuád Kokáli Bukarestben akkreditált palesztin nagykövettel. A találkozó után a palesztin diplomata azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Dragnea szerint Románia mégsem költözteti át a nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Mint ismert, tavaly nyáron Viorica Dancila román miniszterelnök váratlan látogatást tett Izraelben, s a Binjámin Netanjáhuval folytatott ottani megbeszélése után tudni lehetett, hogy Románia áthelyezi a külképviseletét Jeruzsálembe.
Liviu Dragnea és Fuád Kokáli hétfői találkozója után a palesztin diplomata sajtónyilatkozata természetesen azonnal vihart kavart, s a román ellenzéki újságok máris óriási botrányról írtak. A nagykövet közlése azért is tűnt hihetőnek, mert Románia a zsidóknak tett ígérete után csaknem egy éve késlekedik a nagykövetség áthelyezésével, miközben az Izrael-csicska magyarországi kormány „kereskedelmi képviselet” néven már hónapokkal ezelőtt de facto követséget nyitott a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló Jeruzsálemben. A románok a rájuk jellemző módon vagy taktikáznak - még többet szeretnének kicsikarni a nemzetközi zsidóságtól -, vagy valóban a nemzetközi jogra hivatkozó Klaus Iohannis államelnök odázza el a nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe.
Zoom
Liviu Dragnea és Fuád Kokáli hétfői találkozója (fotó: Twitter /Liviu Dragnea)
Mindenesetre a palesztin nagykövettől származó információ – mármint az, hogy Bukarest mégsem költözteti át a nagykövetségét Jeruzsálembe – kezdett egyre nagyobb botránnyá dagadni a romániai belpolitikában, s ezért a román miniszterelnök, Viorica Dancila a nemzetközi diplomáciában szokatlan módon fölhívta telefonon David Saranga izraeli nagykövetet s kérte, hogy ne higgyen a híreszteléseknek, mert Románia valóban áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe. „Betartom az adott szavamat, nincs semmi változás a nagykövetség áthelyezésével kapcsolatos politikánkban”, bizonygatta Dancila az izraeli nagykövetnek.
Nem sokkal a román miniszterelnök és a Bukarestben akkreditált zsidó nagykövet telefonbeszélgetése után a botrány egyik főszereplője, a bűnöző múltú Liviu Dragnea az Izraeli Külügyminisztériumnak küldött táviratban bizonygatta hűségét. „A palesztin nagykövet által mondottak egyáltalán nem tükrözik azt, ami a találkozón elhangzott”, írta Dragnea a zsidó külügyminisztériumnak, majd hozzátette: „Kértem a nagykövetet, hogy vonja vissza az állítását, mert az általa mondottaknak semmi közük a valósághoz.” (A palesztin nagykövet viszont nem hajlandó visszavonni a korábbi állítását – H. J.)
Viorica Dancila miniszterelnök az idén márciusban Washingtonban beszédet mondott az AIPAC nevű, Izraelt támogató nyomásgyakorló lobbi éves kongresszusán, ahol először jelentette be hivatalosan és nyíltan, hogy szándékában áll átköltöztetni Románia nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Dancila az AIPAC küldöttei előtt azzal is kívánta bizonyítani a követség áthelyezésére vonatkozó elszántságát, hogy beszédét héber nyelven a zsidók által peszáh ünnepén szokásos mondattal zárta: „A jövő évben már Jeruzsálemben!”
Zoom
Viorica Dancila és Binjámin Netanjáhu – más népek országát megszállók kézfogása (fotó: enlacejudio.com)
Mindenesetre Liviu Dragnea pártelnök és Fuád Kokáli palesztin nagykövet közül valaki hazudott. Fuád Kokáli a Betlehem melletti Bét-Száhúrban született (ahol az Úr angyala jelentette a pásztoroknak Jézus megszületését - H. J.), s éveken keresztül polgármestere is volt ennek a 80 százalékban palesztin keresztények lakta kisvárosnak. A görög ortodox keresztény palesztin nagykövet korábban az El-Fatah palesztin szervezet betlehemi elnöke is volt. Olvasóinkra bízzuk, hogy neki hisznek, vagy a bűnöző múltú román pártvezérnek.
Hering J. – Kuruc.info