Beiktatták hivatalába Necsirvan Barzánit, az iraki Kurdisztán új elnökét az autonóm észak-iraki térség székvárosában, Erbílben hétfőn. A korábbi kurdisztáni miniszterelnök nagybátyját, Maszúd Barzánit követi az elnöki tisztségben.
A hétfői beiktatási ceremónián Barham Szalih iraki elnök mellett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is részt vett.
Necsirvan Barzánit május 28-án választotta meg elnöknek a kurd regionális kormányzat törvényhozása. A Barzániék vezette Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) nyerte a 2018-as regionális választásokat, amit a terület másik jelentős politikai ereje, a KDP-vel rivalizáló Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) bojkottált.
2017. szeptember 25-én Irak kurd területein függetlenségi népszavazást tartottak, amelyen a szavazók 93 százaléka támogatta a térség függetlenné válását. A referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette. Hasonlóan reagált Törökország és Irán, amelyekben szintén jelentős, több milliós kurd kisebbség él.
Bagdad Ankarával és Teheránnal karöltve gazdasági és jogi megtorló lépéseket hozott az elszakadni vágyó térséggel szemben. A bagdadi szankciók tovább súlyosbították a térség egyébként is komoly gazdasági problémáit, és Maszúd Barzani akkori elnök 2017 novemberében távozni kényszerült tisztségéből.
Necsirvan Barzánit bár a kurd függetlenségi referendum támogatója volt, később azzal bízták meg, hogy javítsa az 1992-ben autonómmá vált térség és a bagdadi kormányzat kapcsolatait.
(MTI)