Elfogadta a francia a nemzetgyűlés azt a javaslatot, amely betiltja a hagyományos üzemanyagokkal üzemelő autók árusítását 2040-től. Az ország célja a széndioxid-semlegesség elérése 2050-re.
Mondhatni, alig húsz évük és néhány hónapjuk maradt a termikus motorú autóknak - benzin, dízel, földgáz, LPG - Franciaországban, mert 62 igen, 6 ellen és 17 tartózkodással megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely ezek betiltásáról szól. A törvényjavaslatot még 2017-ben kezdeményezték, és egy sokkal szigorúbb változata is létezett, amely még rövidebb időszakot, 2030-at engedett volna meg a tiltásig, de azt leszavazták, mondván, 10 év kevés lenne a teljes jelenlegi infrastruktúra átformálásához. Az egyik legfőbb kifogás volt ellene, hogy aki 2030 előtt pár évvel vett volna dízel, benzines vagy akár hibrid autót - amelyben szintén van, jellemzően benzinmotor -, az 2030-tól nem tudná használtan sem értékesíteni.
Franciaországban jelenleg a személygépkocsik 95,2 százaléka valamilyen fosszilis üzemanyagot használ, míg az elektromos járművek aránya 1,2 százaléka a piacnak. A hibrid autók részesedése 3,5 százalékos.
A lépés miatt a francia autógyártók is komoly nyomás alá kerülnek, mert a PSA, Renault pont a dízelek terén voltak a legjobbak sokáig, és jelenleg is erősen kényszerítve vannak ezek gyártására, különben 2021-től, az unió fogja őket megbírságolni, ha nem teljesítik a konszern szinten elvárt emissziós szabványokat.
(hvg)