2019. október 18., péntek, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Mussolini, a zsidóság ideálja21:52 Nem vicc: Venezuelát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába21:06 Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is20:37 Emléktáblát avattak a Nemzeti Múzeum oláh kifosztását megakadályozó Bandholtz tábornok tiszteletére20:13 Erdogan mégis fogadta az amerikai alelnököt, sőt még tűzszüneti megállapodást is kötött vele19:38 Úgy tűnik, Erdogan elvitte a kiegyezést Aszadnak és a kurdoknak19:18 "Német"országban állandósult a kurd-török háború18:58 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről18:24 Fáziskésés17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Antifasizmus és migránssimogatás: a merkelisztáni evangélikusok testesítik meg a libsik álomvallását

Reklám

A szélsőjobboldallal szemben és egy emberségesebb menekültpolitika mellett foglaltak állást a részvevők a vasárnap véget ért 37. Német Evangélikus Egyházi Napokon (DEKT), a németországi evangélikus egyház legnagyobb szabású világi rendezvényén.
A Dortmundban tartott fesztiválra mintegy 2000 pódiumbeszélgetést, vitát, kiállítást, istentiszteletet, koncertet, tüntetést és egyéb rendezvényt szerveztek. A vendégek között volt Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier államfő, a társadalmi és a politikai élet számos további vezető alakja. A vallási, társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó ötnapos fesztiválra nagyjából 120 ezren látogattak el.
A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártjából hívtak politikusokat előadónak, kivéve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártot. A DEKT vezetői ezzel kitartottak a 2016-ban rögzített álláspontjuk mellett. A rendezvény hivatalos programjaira nem hívnak meg közreműködőként olyan személyiségeket, akik rasszista, vagy az úgynevezett csoportra vonatkoztatott emberellenesség kategóriájába sorolandó kijelentéseket tesznek – indokolták az AfD-s politikusok nélkülözését, megjegyezve, hogy elhatárolódás helyett „folytonos átmenet” figyelhető meg a párt és a szélsőjobboldal között.
Zoom
Angela Merkel németországi kancellár és Libéria egykori elnöke, Ellen Johnson Sirleaf a 37. Német Evangélikus Egyházi Napokon, Dortmundban, 2019 június 22-én (Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL)
Az egyházi napok rendezvényein sokan a szélsőjobbal szembeni határozott kiállást szorgalmazták, kiemelve egy magas beosztású kasseli helyi politikus, a szövetségi legfőbb ügyészség gyanúja szerint szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosság áldozatául esett Walter Lübcke halálának ügyét.
A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet, a szövetségi kormány nagyon komolyan veszi ezt a feladatot – hangsúlyozta például Angela Merkel, aki szombaton szólalt fel a találkozón.
Küldjünk egy hajót!
A fő témák között volt az Európai Unió menekültpolitikája is, különös tekintettel a Földközi-tengeren az Európai Unióba igyekvő menedékkérőkre. Az egyházi napokon „Küldjünk egy hajót” címmel online petíciót indítottak, amelyben felszólították az egyház hivatalos vezetőségét, hogy az EU jelenlegi, felelőtlen politikájának ellensúlyozása és egy emberségesebb menekültpolitika érdekében indítson mentőakciót az Európát Észak-Afrikától elválasztó tengerre, „a világ leggyilkosabb vizeire”.
Hangsúlyozták, hogy nem elég a nemkormányzati szervezetek (NGO) műveleteinek pénzügyi támogatása, a németországi evangélikus egyháznak saját hajót kell indítania. Az olasz hatóságok valószínűleg nehezebben tartóztatnának fel egy ilyen hajót, mint az NGO-hajókat – mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió beszámolója szerint Sven Giegold, a Zöldek európai parlamenti képviselője, a petíció egyik kezdeményezője.
A DEKT világi mozgalom, 1949 óta működik, rendezvénysorozatát minden második évben tartja meg, mindig más helyszíneken. Legutóbb, 2017-ben két helyszín volt, Berlin és Wittenberg, ahol Luther Márton német szerzetes elindította a reformációt az egyházi megújulást követelő téziseinek 1517. október 31-i meghirdetésével. A 83 milliós Németországban nagyjából 21,5 millió evangélikus él, ez a második legnagyobb vallási csoport a katolikusok mintegy 23,3 millió fős közössége után.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready