Több száz alvállalkozó segítségével elemezte a Messenger-beszélgetéseket a Facebook. A cég akkor tagadta, hogy európai felhasználók is érintettek lennének a botrányában (mi már akkor sejtettük, hogy megint hazudnak), ám a Politico most arról ír: EU-s országokból származó hangmintákat is rögzítettek.
Zoom
Biztosan lesz még visszhangja a Facebook legfrissebb botrányának, melynek előzményeiről a Bloomberg számolt be. A lap arról írt, hogy a Facebook harmadik félnek is kiadta a felhasználók hangüzeneteit. Azokról a mintákról van szó, amiket a Messengeren gyűjtött be a cég, hogy alvállalkozók leiratot készítsenek belőlük.
A Facebook mindeddig tagadta, hogy ilyen gyakorlatot követne, de amikor a Bloomberg közzétette cikkét, úgy reagáltak: többet nem csinálják. (És talán volt olyan, aki el is hitte...) A zsidó oldal azzal védekezett, hogy csak azoknak a felhasználóknak a beszélgetéseiből készült leirat, akik erre "engedélyt adtak", illetve kijelentették:
európai uniós felhasználók nem voltak benne érintettek.
A Politico most arról számolt be, hogy a Facebook nem mondott igazat, ugyanis 14 EU-s ország 48 felhasználójának beszélgetéseit (pontosabban ennyi derült ki egyelőre - a szerk.) szintén feldolgozták, ugyancsak a tudtuk nélkül. A lap szerint így most minden érintett ország saját hatáskörében vizsgálatot indíthat az ügyben.
A hírek szerint a Facebook a mesterséges intelligenciája segítségével alakította a beszélgetéseket szöveggé. A feladatot elvégzésével megbízott alvállalkozók nem tudták, honnan származnak a leiratok, a Facebook arról sem adott nekik tájékoztatást, mit csinál majd az összegyűjtött mintákkal. Az ügyben érintett munkatársak nem voltak épp boldogok a zsidó közösségi oldal hozzáállása miatt, főleg, hogy a leiratok pontosságának ellenőrzéséhez meg is kellett hallgatniuk a felvételeket.
(hvg nyomán)