2020. június 3., szerda, Klotild, Cecília, Zille napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:48 Továbbra is a hazafiakat tekintik ellenségnek: vádat emeltek a Horthy-megemlékezésen részt vevő gárdisták ellen12:02 Megszavazva: tűzfegyverré minősítik a gáz- és riasztófegyvereket, nehogy meg tudjuk védeni magunkat11:44 A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadtak el11:20 Dúrónak nemcsak a patai cigánysorra volt gusztusa elmenni, Vadaival is leülne vitázni11:03 Fehér, azaz rasszista volt a kerekesszékes nő - ellátták a baját az igazságszerető afroamerikai szabadságharcosok10:44 Itt teremnek a jövő raj sofőrjei: ez a derék KRESZ-király is már a nyolcadiknál tart10:23 Jakab szélsőbaloldali alakulattá züllesztette a Jobbikot - közölte egy alapszervezet, majd ők is feloszlottak09:37 Ezért jó küzdősportot tanulni: 34 éves bicskás cigányasszonyt állított meg egy fiatalkorú lány09:32 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3931-re emelkedett a fertőzöttek száma09:11 Floridai seriff: lőjék le bátran a házba betörő fosztogatókat!08:49 Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban08:12 A párizsi fekáknak is eszükbe jutott, hogy itt a jó ürügy egy kis gyújtogatásra07:55 Minnesota állam vizsgálatot indít, hogy kiderítsék, rasszisták-e a rendőrök (vagy tényleg több a néger bűnöző)07:45 Ingyenes filmek a Budapesti Távmoziban07:31 Megújult az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Pusztító áradások Spanyolországban: a hömpölygő víztömeg a buszokat is könnyű szerrel elsodorja

Reklám

Tovább nőtt a halottak száma Spanyolország dél-keleti részén: már hat áldozata van az áradásoknak. 3500 embernek kellett elhagynia az otthonát. Páncélozott katonai járműveket is bevetettek a mentésben. Csak ezekkel lehetett közlekedni, a személyautókat és buszokat ugyanis lesodorta a víz az utakról, többen éppen emiatt haltak meg – közölte az M1 Híradó.
Helikopterekről is mentik az embereket délkelet-Spanyolországban. Az elmúlt 2 és fél nap özönvízszerű esőzései miatt rengeteg folyó lépett ki medréből, ezért sokan rekedtek otthonaikban vagy járműveikben.
Zoom
Fotó: Sergio Perez / Reuters
Méteres víz, hömpölygő sárfolyamok
A csapadékmennyiség több helyen rekordokat döntött. Ontinyentben például 12 óra leforgása leforgása alatt 250 mm-nyi eső zúdult le, vagyis tízszer annyi, mint az ilyenkor szokásos.
Zoom
Fotó: Jon Nazca / Reuters
Orihuelában méteres víz borította be az alacsonyabban fekvő utakat. A felhőszakadások annyira felduzzasztották folyókat, hogy a víz a hidak aljáig is elért.
Zoom
Fotó: Jon Nazca / Reuters
A közeli Santomerában a hatóságok elővigyázatosságból 2000 embert költöztettek ki. Az ítéletidő miatt ugyanis le kellett ereszteni a vízgyűjtőt, nehogy az összegyűlt csapadék átszakítsa a gátat.
A tengerparti Los Alcázaresben az özönvízszerű esőzések az utcákat hömpölygő sárfolyamokká változtatták, az árhullám még a pakoló autókat is elsodorta. A helyiek fáradhatatlanul dolgoztak otthonaik megtisztításán.
Zoom
Fotó: Juan Manuel Garcia Fernandez / Reuters
„Egész éjszaka fenn voltunk, nagyjából egy órát aludtam délben, de azóta fenn vagyok” – magyarázta egy férfi.
Katonákat is be kellett vetni
A városban az ivóvíz- és áramszolgáltatás is akadozik. A katonákat is kivezényelték, hogy részt vegyenek a civilek mentésében.
A polgármester pénteken délután már arról beszélt, hogy a helyzet fokozatosan javul.
Zoom
Fotó: José Jordán / AFP
A legnehezebb mentőakciókat reggel helikopterekkel és a nehéz katonai járművekkel hajtották végre. Mostanra már elállt az eső, és elkezdett apadni a vízszint, könnyebb menteni – magyarázta Mario Cervera városvezető.
Fehér Krisztina a közmédia tudósítója arról beszélt, hogy a tartományok vezetése már segítséget ajánlott az árvízkárosultaknak.
„Állami segítségnyújtást ígért minden egyes károsultnak a spanyol kormány is. A belügyminiszter a helyszínre utazott. Konkrét részletekbe még nem bocsátkozott, mert még a kárfelmérés nem kezdődött meg” – mondta Fehér Krisztina.
Zoom
Fotó: Jon Nazca / Reuters
Az előrejelzések szerint a térségben egészen vasárnapig tarthat a csapadékos időjárás. Bár a helyiek kevésbé intenzív esőzésekre számíthatnak, a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a felduzzasztott folyók miatt ez is újabb áradásokat okozhat.
Legalább hárman a kocsijukban lelték halálukat
Az autókat elsodró áradás legalább három halálos áldozatot követelt. Egy középkorú férfi péntek reggel halt meg, miután autójával behajtott egy vízzel elárasztott alagútba az andalúziai Almeríában. A kocsiból rendőri segítséggel két utast sikerült kimenteni, de a sofőr megfulladt. Délután egy 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét. Egy másik férfi gyalog indult el a valenciai Redovan faluban, de elsodorta az utcákon hömpölygő áradat. Egy mentős szerint egy embert egy jelzőtábláról kellett lehozniuk, miután a villámárvíz miatt arra menekült fel - írja az Index.
Zoom
Fotó: Sergio Pérez / Reuters
(Híradó - Index)
Reklám




Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready