2020. február 22., szombat, Kövecs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:58 A Recskre internáltaknak még koncepciós pert sem rendeztek, csak elvitték őket22:38 Földi: rejtett polgárháború van Németországban22:17 Az már biztos, hogy a moszkvai arcfelismerő rendszer jobban működik, mint a koronavírus kimutatása21:56 Kicsoda ön, dr. Sorge? Reálisak-e a 2. világháború legendás hírszerzőtörténetei?21:18 Az igazi rettegők horogkeresztet vélnek felfedezni az Opel egyik új felnijében21:04 Egy állami intézmény igazgatója hogyan lehet kuratóriumi elnök a Jobbiknál? Csak nem Fidesz-ügynök ő is?20:13 Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs20:08 Erdogan felhívta Putyint19:37 Az ujjlenyomatok újbóli ellenőrzése alapján azonosították a makói kettős gyilkosság elkövetőjét19:16 Olajalku: új ajánlatot tett Putyin Lukasenkának18:49 Egyre elégedetlenebbek az ukránok a zsidó humorista embereivel18:15 A tizenötből 10 akadémiai kutatóközpont nem őrizte megfelelően a közvagyont17:44 Belekötöttek az oláhok a zilahi Ady Endre-szoborba17:32 NYT: Moszkva Trump újraválasztását támogatja17:17 Őrizetbe vettek egy illedelmesen kopogtató pakisztáni gyilkost
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az időhúzásos színjáték legújabb "fordulata": Bibi izraeli egységkormányról tárgyalna Ganzcal

Reklám

A még zajló szavazatszámlálás legutóbbi eredménye szerint a Likud és a Kék-fehér párt közti eddigi patthelyzet úgy módosult, hogy Beni Ganz pártja két mandátummal már megelőzi Bibi Likudját. Közben mindkét tömb folytatja a lehetséges koalíciós partnerek fölkutatását, de eddig egyiknek sincs meg a 61 mandátumos többsége (Az izraeli parlamentnek 120 tagja van – H. J.). Binjámin Netanjáhu ma reggel nemzeti egységkormány megalakítására szólította föl Beni Ganzot, a nagy rivális párt elnökét, s egy délelőtti megemlékezésen már kezet is fogott egymással a két pártvezető - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Binjámin Netanjáhu, Ruvi Rivlin és Beni Ganz Simon Peresz sírja mellett (fotó: Reuvén Castro)
Habár az úgynevezett „dupla borítékos”, mintegy 280 ezer szavazat 95 százalékának megszámlálása után úgy néz ki, hogy a Beni Ganz (ez egy nálunk közismert német szó, s ezért badarság lenne a héber szövegkörnyezetből fonetikusan „Ganc”-nak visszaírni – H. J.) vezette Kék-fehér választási lista két mandátummal ugyan, de többet kapott Bibi Likudjánál. A patthelyzet ezzel együtt lényegesen nem változik. A legújabb számítás szerint a Ganz összeállította közép+bal tömbnek 57 mandátuma, míg a jobb+ortodox vallásos tömbnek 55 mandátuma van. Netanjáhu tegnap és ma reggel összejött a Likuddal koalícióra lépni hajlandó pártok vezetőivel, aminek eredményeként eddig sikerült összeeszkábálnia az 55 mandátumot számláló jobboldali+ortodox vallásos, Beni Ganzot blokkoló koalíciót.
Zoom
Binjámin Netanjáhu (fotó: Eszti Dzjubov)
Csakhogy többnyire még a Likudtól is jobbra álló (magyarán: még szélsőségesebb soviniszta és fajvédő – H. J.) jobboldali és ortodox vallásos pártok a kormánykoalícióhoz való csatlakozásuk fejében már most előálltak a szokásos zsaroló követeléseikkel. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy Netanjáhu ma reggel nyílt fölhívásban fordult a nagy rivális Beni Ganzhoz:
„Beni, még a mai nap folyamán meg kell alakítanunk egy széles alapokon nyugvó egységpártot. A nép azt várja tőlünk, hogy felelősségünk tudatában törekedjünk az együttműködésre. Ezért fölkérlek, Beni, még ma találkozzunk, bármely órában, hogy előmozdítsuk ezt a folyamatot, mert a mostani helyzet erre kötelez bennünket. Nem szabad egy újabb, harmadik választást kiírni, s erre nincs is ok” – áll Netanjáhu Gnazhoz intézett fölhívásában.
Zoom
Netanjáhu jobboldali pártvezetőkkel tárgyalt tegnap (fotó: Miniszterelnöki Hivatal)
Izrael hírmagyarázók megjegyzik, hogy Netanjáhu igyekszik nemzeti egységkormányt létrehozni Ganzcal, ám a Bibi által most összeeszkábált jobboldali-ortodox vallásos blokk (amelyet Bibi szintén szeretne bevonni a megalakítandó egységkormány munkájába – H. J.) olyannyira megkötné a Kék-fehér párt elnökének kezét, hogy az összeborulásnak nem sok esélye van. Emlékezetes, Beni Ganz még a választási kampány idején többször is kijelentette, hogy világi nemzeti egységkormányt szeretne alakítani. Bibinek van egy további gondja is az általa kiszemelt koalíciós partnerekkel, mégpedig az, hogy a szélsőséges, fajvédő ortodox vallásos pártok nem lennének hajlandó egy kormányban ülni az általuk „antiszemitának” és vallásellenesnek tartott Jés ’Átid (Van Jövő – יש עתיד) párttal, de leginkább annak elnökével, Jáir Lápiddal. Így aztán a Likud-Van Jövő koalíciónak végül is valószínűleg nincs jövője.
Mindenesetre, ma délelőtt a Simon Peresz halálának évfordulóján tartott állami megemlékezésen Ruvi Rivlin államelnök közvetítésének jóvoltából Bibi és Beni kezet fogott egymással a néhai nagy felvásárló jeruzsálemi sírja mellett. A kormányalakítási megbeszélések tehát folytatódnak, miközben a zsidótelepek zavartalanul épülnek tovább a megszállt palesztin területeken.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready