2019. október 14., hétfő, Helén, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:47 Ászád csapatai sorban vonulnak be az észak-szíriai településekre - Budapest ismét az agresszor oldalára állt14:12 Megbírságolták a Coca-Colát a buziplakátok miatt, és eltiltották a további lélekszennyezéstől13:46 Ezt hamar lerendezték: Kósa szerint nem a Fidesz, hanem a külföldiek miatt veszítették el a fővárost13:30 A demokrácia ünnepe Tornanádaskán - és egyben ízelítő a jövő "Magyar"országából13:10 Máris elindult a szembenézés és az újratervezés a Fideszben?13:00 Időközi parlamenti választás lesz Dunaújvárosban12:44 Letartóztattak néhányat a párizsi késelő elvbarátai közül12:32 Több településen is döntetlen a polgármester-választás eredménye12:22 Kilenc katalán vezetőt küldenek börtönbe11:57 Tegnap óta Blanka is tudja, hogy trágárságokat ordítozni sokkal könnyebb, mint győzni egy választáson10:54 Molnár Oszkár a fideszes hátbaszúrás ellenére is behúzta Edelényt10:33 Félreérthetetlenül megmutatták a mohácsiak a hullarabló MSZP-snek, hol a helye09:56 Csapás Orbán számára - örvendeznek a német lapok09:28 "2006 óta ez az első választás, amelyet a Fidesz - ha nem is vesztett el - nem nyert meg"08:32 Győr szerint még Borkai is jobb egy DK-snál, de számos településen aratott váratlan győzelmeket a moslékellenzék
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az időhúzásos színjáték legújabb "fordulata": Bibi izraeli egységkormányról tárgyalna Ganzcal

Reklám

A még zajló szavazatszámlálás legutóbbi eredménye szerint a Likud és a Kék-fehér párt közti eddigi patthelyzet úgy módosult, hogy Beni Ganz pártja két mandátummal már megelőzi Bibi Likudját. Közben mindkét tömb folytatja a lehetséges koalíciós partnerek fölkutatását, de eddig egyiknek sincs meg a 61 mandátumos többsége (Az izraeli parlamentnek 120 tagja van – H. J.). Binjámin Netanjáhu ma reggel nemzeti egységkormány megalakítására szólította föl Beni Ganzot, a nagy rivális párt elnökét, s egy délelőtti megemlékezésen már kezet is fogott egymással a két pártvezető - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Binjámin Netanjáhu, Ruvi Rivlin és Beni Ganz Simon Peresz sírja mellett (fotó: Reuvén Castro)
Habár az úgynevezett „dupla borítékos”, mintegy 280 ezer szavazat 95 százalékának megszámlálása után úgy néz ki, hogy a Beni Ganz (ez egy nálunk közismert német szó, s ezért badarság lenne a héber szövegkörnyezetből fonetikusan „Ganc”-nak visszaírni – H. J.) vezette Kék-fehér választási lista két mandátummal ugyan, de többet kapott Bibi Likudjánál. A patthelyzet ezzel együtt lényegesen nem változik. A legújabb számítás szerint a Ganz összeállította közép+bal tömbnek 57 mandátuma, míg a jobb+ortodox vallásos tömbnek 55 mandátuma van. Netanjáhu tegnap és ma reggel összejött a Likuddal koalícióra lépni hajlandó pártok vezetőivel, aminek eredményeként eddig sikerült összeeszkábálnia az 55 mandátumot számláló jobboldali+ortodox vallásos, Beni Ganzot blokkoló koalíciót.
Zoom
Binjámin Netanjáhu (fotó: Eszti Dzjubov)
Csakhogy többnyire még a Likudtól is jobbra álló (magyarán: még szélsőségesebb soviniszta és fajvédő – H. J.) jobboldali és ortodox vallásos pártok a kormánykoalícióhoz való csatlakozásuk fejében már most előálltak a szokásos zsaroló követeléseikkel. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy Netanjáhu ma reggel nyílt fölhívásban fordult a nagy rivális Beni Ganzhoz:
„Beni, még a mai nap folyamán meg kell alakítanunk egy széles alapokon nyugvó egységpártot. A nép azt várja tőlünk, hogy felelősségünk tudatában törekedjünk az együttműködésre. Ezért fölkérlek, Beni, még ma találkozzunk, bármely órában, hogy előmozdítsuk ezt a folyamatot, mert a mostani helyzet erre kötelez bennünket. Nem szabad egy újabb, harmadik választást kiírni, s erre nincs is ok” – áll Netanjáhu Gnazhoz intézett fölhívásában.
Zoom
Netanjáhu jobboldali pártvezetőkkel tárgyalt tegnap (fotó: Miniszterelnöki Hivatal)
Izrael hírmagyarázók megjegyzik, hogy Netanjáhu igyekszik nemzeti egységkormányt létrehozni Ganzcal, ám a Bibi által most összeeszkábált jobboldali-ortodox vallásos blokk (amelyet Bibi szintén szeretne bevonni a megalakítandó egységkormány munkájába – H. J.) olyannyira megkötné a Kék-fehér párt elnökének kezét, hogy az összeborulásnak nem sok esélye van. Emlékezetes, Beni Ganz még a választási kampány idején többször is kijelentette, hogy világi nemzeti egységkormányt szeretne alakítani. Bibinek van egy további gondja is az általa kiszemelt koalíciós partnerekkel, mégpedig az, hogy a szélsőséges, fajvédő ortodox vallásos pártok nem lennének hajlandó egy kormányban ülni az általuk „antiszemitának” és vallásellenesnek tartott Jés ’Átid (Van Jövő – יש עתיד) párttal, de leginkább annak elnökével, Jáir Lápiddal. Így aztán a Likud-Van Jövő koalíciónak végül is valószínűleg nincs jövője.
Mindenesetre, ma délelőtt a Simon Peresz halálának évfordulóján tartott állami megemlékezésen Ruvi Rivlin államelnök közvetítésének jóvoltából Bibi és Beni kezet fogott egymással a néhai nagy felvásárló jeruzsálemi sírja mellett. A kormányalakítási megbeszélések tehát folytatódnak, miközben a zsidótelepek zavartalanul épülnek tovább a megszállt palesztin területeken.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready