Az Egyesült Államoknak jelen pillanatban nincs szándéka bármiféle erőt alkalmazni Észak-Koreával szemben az atommentesítés érdekében – jelentette ki hétfőn újságírók előtt Donald Trump.
Az amerikai elnök a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tervezett találkozója előtt válaszolt egy erre vonatkozó újságírói kérdésre. Leszögezte, hogy Washington nem veszi fontolóra az erő alkalmazását. „Nekünk jó a viszonyunk Kim Dzsongunnal. Lássuk, hogy alakulnak a dolgok. Lehet, hogy sikerül alkut kötnünk, lehet, hogy nem. Mi jól kijövünk Észak-Koreával, nincs okunk erőszakkal cselekedni” – tette hozzá.
Trump szerint Észak-Korea teljesíti a kétoldalú találkozókon vállalt kötelezettségeit. „Őszintén mondom, (Kim Dzsongun) tartja szavát azokat a témákat illetően, amelyekről tanácskoztunk” – állapította meg az amerikai elnök. Hozzátette: nem nyugtalanítják különösebben a Phenjan által felbocsátott rakéták. „Erről valójában nem is beszéltem Kim Dzsongunnal, ez soha nem képezte megbeszéléseink tárgyát. Mi a nukleáris kísérletek kérdéséről és más témákról beszéltünk” – mondta.
Észak-Korea vezetője nemrég phenjani látogatásra hívta meg Donald Trump amerikai elnököt, legalábbis ezt jelentette a dél-koreai sajtó pontosan meg nem jelölt diplomáciai forrásra hivatkozva. Kim Dzsongun még augusztusban küldte el a meghívólevelet Washingtonba. Ez volt abban a hónapban a második levele Trumphoz, amelyben készségét fejezte ki egy csúcstalálkozó megtartására – írta a Jungang Ilbo című szöuli napilap. A Fehér Ház, az amerikai külügyminisztérium és Észak-Korea ENSZ-képviselete akkor nem volt hajlandó kommentálni a lap értesülését.
Trump és Kim tavaly június óta háromszor is találkozott, de nem sikerült megállapodniuk a kelet-ázsiai térségre nézve fenyegető észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétafegyverzet fejlesztésének leállításáról. A két vezető legutóbb az Észak-Korea és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben találkozott júniusban, és azt ígérte, hogy felújítják a tárgyalásokat a kérdésről. Trump többször is kijelentette, hogy az év hátralévő részében találkozni akar Kimmel.
Észak-Korea szeptember 10-én két újabb rakétát lőtt ki az ország nyugati részéből keleti irányba. Egy nappal később az ország állami hírügynöksége (KCNA) azt jelentette, hogy Észak-Korea nagy méretű rakéta-sorozatvetőt tesztelt.
(MTI)