Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:11 Megnyíltak a szavazóhelyiségek Fehéroroszországban07:58 Átlépte a százezret a covidos halottak száma Brazíliában07:41 Nincs már sok idejük hátra a Huawei Kirin-csipjeinek07:25 Trump nem jutott dűlőre a demokratákkal, rendeletben próbál munkanélküli segélyt adni06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megszületett a megállapodás a brit kilépésről

Reklám

Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön a Twitteren.
Zoom
Fotó: The Sun
Bejegyzésében Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az egyezséget, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón.
„Ahol akarat van, ott megállapodás is van” – írta a brüsszeli testület vezetője.
Johnson: nagyszerű új megállapodás született
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint „nagyszerű új megállapodás” született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.
Johnson csütörtöki Twitter-bejegyzése szerint a megállapodás lehetővé teszi „az ellenőrzés visszaszerzését”.
A brit kormányfő szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton „jusson a Brexit-folyamat végére”, annak érdekében, hogy végre más elsődleges fontosságú feladatokra, köztük a megélhetési költségekre, az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), az erőszakos bűncselekmények elleni fellépésre és a környezetvédelemre lehessen összpontosítani a figyelmet.
A brit kormány már előzőleg bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi szombatra a Brexit-folyamat szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcs megvitatására.
A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – csütörtökön mindazonáltal közölte, hogy a megállapodási tervezetet jelenlegi formájában nem tudja támogatni.
Frissítés: a Munkáspárt újabb népszavazást akar
Juncker levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír–északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.
Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság és Boris Johnson egyaránt támogatásáról biztosította mindkét dokumentumot, és felszólított annak mielőbbi aláírására.
Kiemelte továbbá, noha nagyon sajnálja, hogy a britek a távozás mellett döntöttek, ezen körülmények között az Európai Unió érdekeit a tagság rendezett megszűnése, illetve a baráti, partneri kapcsolatok fenntartása szolgálja legjobban.
„Úgy gondolom, hogy itt az ideje lezárni a kiválási folyamatot, és minél hamarabb továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdésére” – közölte.
Kérdés, hogy elfogadja-e a brit parlament
Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna.
Arról is beszámolt emellett, hogy Johnson délelőtt magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke üdvözölte a fejleményeket, és reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.
Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítása az Ír-szigeten.
„A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament” – közölte.
Corbyn: ez még rosszabb megállapodás, mint az előző
A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről csütörtökön elért megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.
Jeremy Corbyn az új megállapodás elérésének bejelentése után közölte: a Labour szerint az egyezség a munkavállalók védelme és jogosultságai szempontjából lefelé tartó versengést indíthat el, emellett kockára teszi az élelmiszer-biztonságot, aláássa a környezetvédelmi normákat és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot amerikai magánvállalatok felvásárolják. Corbyn szerint mindezek alapján a megállapodást vissza kell utasítani.
A Munkáspárt vezetője hozzátette: a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót a Brexitről egy népszavazáson.
A Munkáspárt és a megállapodást egyelőre szintén elvető észak-írországi Demokratikus Unionista párt támogatása nélkül reménytelen a jóváhagyás.
2. frissítés: EP-elnök: az uniós parlament üdvözli az újabb Brexit-megállapodást
Az Európai Parlament üdvözli a megszületett újabb Brexit-megállapodást, és fontosnak tartja, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadják azt – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülésének megkezdése után tartott sajtótájékoztatóján.
Sassoli aláhúzta, hogy az Európai Parlament alaposan megvizsgálja a brit kiválásról újraszövegezett megállapodás tartalmát és az abban rögzített feltételeket annak ellenőrzése érdekében, hogy a megállapodás összhangban áll-e az Európai Unió és polgárai érdekeivel.
Az 2021-től érvényes hétéves uniós költségvetésről azt mondta, az EU fő politikai prioritásait tükröző megállapodásra kell törekedni. Elengedhetetlen a kutatás és az innováció, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni harc, az infrastruktúra fejlesztése, a kis- és középvállalkozások és a digitalizáció területeinek biztos finanszírozása. Reagálnia kell a munkanélküliségre, a gyermekszegénység leküzdésére, garanciát kell nyújtania az ifjúság és a rászorulók számára. Mindeközben meg kell őriznie a finanszírozási szintet különösen az olyan hagyományos EU-politikák tekintetében, mint a kohézió és a mezőgazdaság területe – húzta alá.
„Olyan költségvetésre van szükségünk, amely összhangban áll az értékeinkkel. Be kell vezetni egy új védelmi mechanizmust, amely bünteti azokat, akik nem tartják be a jogállamiság követelményeit” – fogalmazott.
Az új Európai Bizottsággal összefüggésben azt mondta, a biztosjelöltek meghallgatása folytatódik, szavazásra a bizottság végleges összetételéről egy hónap késéssel, novemberben kerülhet sor. Az Európai Parlamentet nem lehet hibáztatni a késedelem miatt, mivel feladatát lelkiismeretesen és az uniós szerződésekben foglalt jogainak megfelelően folytatja és fogja folytatni – tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy az EP nehézségekkel küzd amiatt, hogy az Európai Tanács nem vette figyelembe a 2014-ben először alkalmazott, úgynevezett csúcsjelölti rendszert, amely szerint az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport előre megnevezett jelöltje töltheti be az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Az Európai Tanács ezzel az eljárásával nagy sebet ejtett az Európai Parlamenten, amelyet még orvosolni kell – fogalmazott.
Sassoli kijelentette azt is, hogy az EP támogatja a csatlakozási tárgyalások azonnali megindítását Észak-Macedóniával és Albániával.
Törökországgal összefüggésben viszont éppen azt mondta, hogy meg kell szakítani a csatlakozási tárgyalásokat. Hangsúlyozta, nyomatékosan elítéljük a Szíria északkeleti részén folytatott török katonai offenzívát, amely a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti, aláássa a régió egészének stabilitását és biztonságát, további szenvedést okozva a háború sújtotta embereknek. Az EP üdvözli azt a döntést, amely szerint az uniós tagországok összehangolják a Törökországba irányuló fegyvereladás felfüggesztésének feltételeit – mondta.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready