2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:52 Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell15:21 A globális felmelegedés és a óceánok szennyezése miatt egyre kevésbé kapnak levegőt a cápák14:53 NNK: decemberben sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izrael nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet - végül is csak megöltek egy palesztin vezetőt

Reklám

Az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjének megölése után Izrael nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet – jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu kormányfő, aki az adódó kiváló lehetőséggel indokolta az Iszlám Dzsihád gázai katonai vezetőjének hajnali megölését. A történtekre válaszul a palesztin csoport rakétákat lőtt ki Izraelre, amelynek déli és középső részén háborús készültség lépett életbe.
A Bahá Abu al-Ata elleni akció időzítésével kapcsolatban Avív Kochávi vezérkari főnök és Nadav Argaman, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője is osztotta a kormányfő álláspontját, amelyet Netanjahu a belbiztonsági kabinet órákon át tartó délelőtti ülését követően ismertetett a nyilvánossággal. Netanjahunak, aki eddig a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte, kedden kellett átadnia a tisztséget Naftali Bennetnek, az akció idején még ő volt a miniszter.
Netanjahu szerint több száz, Kochávi szerint több tucat rakétát lőtt ki az Iszlám Dzsihád Izraelre Baha Abu al-Ata vezetésével, és a csoport katonai vezetője szerintük újabb rakéták kilövésére készült. Ezért megölése nem a likvidálások politikájának felújítása, hanem egy „ketyegő bomba” semlegesítése, a közvetlen veszély felszámolása volt – hangoztatták.
Netanjahu hangsúlyozta, hogy a kormány tíz nappal ezelőtt fogadta el Baha Abu al-Ata célzott kivégzését a hadsereg és a Sin Bet javaslatára, és erre adódott hajnalban lehetőség.
Az időzítés indoklására azért volt szükség, mert igen kényes időpontban, az izraeli kormányalakítási tárgyalások közepette hajtották végre a célzott likvidálást. Beni Ganznak, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnökének még nyolc napja lenne a kormányalakításra, de a háborús helyzet kialakulásával lehetőségei beszűkültek. A katonai rádió elemzése szerint ebben a helyzetben Ganznak nem lesz módja kisebbségi kormányt alakítani a baloldali és a centrista pártokkal, valamint az arab pártok szövetségének külső támogatásával, és a koalíciós tárgyalások háttérbe szorultak a biztonsági ügyekkel szemben.
Netanjahu méltatta a biztonságiakat a pontos akcióért, és kijelentette: „Ha valaki árt nekünk, akkor ártunk neki”. Figyelmeztetett arra, hogy eltarthat egy ideig a fenyegetés.
Az Iszlám Dzsihád a hajnali likvidálás óta több mint hetven rakétát lőtt ki Izraeli területre, ezek túlnyomó többségét a vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái már a levegőben megsemmisítették. Tel-Avivtól délre, Javne város mellett azonban az autópályára zuhant egy lövedék, egy autó vezetője könnyebben megsebesült. A dél-izraeli Netivoton és Szderótban lakóházakba csapódtak rakéták, de az ott élők időben bejutottak az óvóhelyre, és csak anyagi kár keletkezett.
A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és az Iszlám Dzsihád gázai vezetői délután találkoznak a kialakult helyzet értékelésére. Az izraeli 13-as kereskedelmi tévé értesülései szerint Izrael egyiptomi közvetítéssel tárgyalásokat folytat a Hamásszal arról, hogy továbbra is tartsa magát távol az Izrael elleni rakétatámadásoktól.
Nadav Argaman szerint az Iszlám Dzsihád kivégzett vezetője nem fogadta el a Hamásszal kötött izraeli egyezményeket, és őt terhelte a felelősség a tűzszünet megszegéseiért az utóbbi hónapokban.
A Bahá Abu al-Ata elleni akcióval egy időben ismeretlenek merényletet kíséreltek meg Damaszkuszban Akram Adzsuri, az iráni Forradalmi Gárda és az Iszlám Dzsihád összekötő tisztje ellen. Adzsuri az első hírek szerint meghalt, de később kiderült, hogy túlélte az akciót.
Az izraeli biztonsági kabinet ülése után a hadsereg légicsapás-sorozatot indított, de szemben az eddigi gyakorlattal, – amikor a Gázai övezetből kilőtt minden rakétáért a Hamászt tették felelőssé –, ezúttal csakis az Iszlám Dzsihádot sújtó célpontok ellen.
Az izraeli hadsereg emellett a levegőből támadást intézett rakéták kilövésére készülő motorkerékpárosok ellen, két dzsihadista életét vesztette.
Televíziós tudósítások szerint az izraeli hadsereg tankokat szállít az ország déli része felé egy esetleges elhúzódó hadműveletre készülve.
Közben délelőtt a Gázai övezetben tömegtüntetésen eltemették a hajnalban megölt Bahá Abu al-Atát.
Katonai szakértők szerint az Iszlám Dzsihádot váratlanul érte az izraeli lépés, elsősorban a hadsereg birtokában lévő pontos információk, amelyek elvezettek a szervezet vezetőinek tartózkodási helyére, egészen az épületig, az abban lévő lakásig, sőt, a szoba meghatározásáig.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready