Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:41 Nincs már sok idejük hátra a Huawei Kirin-csipjeinek07:25 Trump nem jutott dűlőre a demokratákkal, rendeletben próbál munkanélküli segélyt adni06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izrael nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet - végül is csak megöltek egy palesztin vezetőt

Reklám

Az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjének megölése után Izrael nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet – jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu kormányfő, aki az adódó kiváló lehetőséggel indokolta az Iszlám Dzsihád gázai katonai vezetőjének hajnali megölését. A történtekre válaszul a palesztin csoport rakétákat lőtt ki Izraelre, amelynek déli és középső részén háborús készültség lépett életbe.
A Bahá Abu al-Ata elleni akció időzítésével kapcsolatban Avív Kochávi vezérkari főnök és Nadav Argaman, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője is osztotta a kormányfő álláspontját, amelyet Netanjahu a belbiztonsági kabinet órákon át tartó délelőtti ülését követően ismertetett a nyilvánossággal. Netanjahunak, aki eddig a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte, kedden kellett átadnia a tisztséget Naftali Bennetnek, az akció idején még ő volt a miniszter.
Netanjahu szerint több száz, Kochávi szerint több tucat rakétát lőtt ki az Iszlám Dzsihád Izraelre Baha Abu al-Ata vezetésével, és a csoport katonai vezetője szerintük újabb rakéták kilövésére készült. Ezért megölése nem a likvidálások politikájának felújítása, hanem egy „ketyegő bomba” semlegesítése, a közvetlen veszély felszámolása volt – hangoztatták.
Netanjahu hangsúlyozta, hogy a kormány tíz nappal ezelőtt fogadta el Baha Abu al-Ata célzott kivégzését a hadsereg és a Sin Bet javaslatára, és erre adódott hajnalban lehetőség.
Az időzítés indoklására azért volt szükség, mert igen kényes időpontban, az izraeli kormányalakítási tárgyalások közepette hajtották végre a célzott likvidálást. Beni Ganznak, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnökének még nyolc napja lenne a kormányalakításra, de a háborús helyzet kialakulásával lehetőségei beszűkültek. A katonai rádió elemzése szerint ebben a helyzetben Ganznak nem lesz módja kisebbségi kormányt alakítani a baloldali és a centrista pártokkal, valamint az arab pártok szövetségének külső támogatásával, és a koalíciós tárgyalások háttérbe szorultak a biztonsági ügyekkel szemben.
Netanjahu méltatta a biztonságiakat a pontos akcióért, és kijelentette: „Ha valaki árt nekünk, akkor ártunk neki”. Figyelmeztetett arra, hogy eltarthat egy ideig a fenyegetés.
Az Iszlám Dzsihád a hajnali likvidálás óta több mint hetven rakétát lőtt ki Izraeli területre, ezek túlnyomó többségét a vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái már a levegőben megsemmisítették. Tel-Avivtól délre, Javne város mellett azonban az autópályára zuhant egy lövedék, egy autó vezetője könnyebben megsebesült. A dél-izraeli Netivoton és Szderótban lakóházakba csapódtak rakéták, de az ott élők időben bejutottak az óvóhelyre, és csak anyagi kár keletkezett.
A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és az Iszlám Dzsihád gázai vezetői délután találkoznak a kialakult helyzet értékelésére. Az izraeli 13-as kereskedelmi tévé értesülései szerint Izrael egyiptomi közvetítéssel tárgyalásokat folytat a Hamásszal arról, hogy továbbra is tartsa magát távol az Izrael elleni rakétatámadásoktól.
Nadav Argaman szerint az Iszlám Dzsihád kivégzett vezetője nem fogadta el a Hamásszal kötött izraeli egyezményeket, és őt terhelte a felelősség a tűzszünet megszegéseiért az utóbbi hónapokban.
A Bahá Abu al-Ata elleni akcióval egy időben ismeretlenek merényletet kíséreltek meg Damaszkuszban Akram Adzsuri, az iráni Forradalmi Gárda és az Iszlám Dzsihád összekötő tisztje ellen. Adzsuri az első hírek szerint meghalt, de később kiderült, hogy túlélte az akciót.
Az izraeli biztonsági kabinet ülése után a hadsereg légicsapás-sorozatot indított, de szemben az eddigi gyakorlattal, – amikor a Gázai övezetből kilőtt minden rakétáért a Hamászt tették felelőssé –, ezúttal csakis az Iszlám Dzsihádot sújtó célpontok ellen.
Az izraeli hadsereg emellett a levegőből támadást intézett rakéták kilövésére készülő motorkerékpárosok ellen, két dzsihadista életét vesztette.
Televíziós tudósítások szerint az izraeli hadsereg tankokat szállít az ország déli része felé egy esetleges elhúzódó hadműveletre készülve.
Közben délelőtt a Gázai övezetben tömegtüntetésen eltemették a hajnalban megölt Bahá Abu al-Atát.
Katonai szakértők szerint az Iszlám Dzsihádot váratlanul érte az izraeli lépés, elsősorban a hadsereg birtokában lévő pontos információk, amelyek elvezettek a szervezet vezetőinek tartózkodási helyére, egészen az épületig, az abban lévő lakásig, sőt, a szoba meghatározásáig.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready