A lengyel államfő bejelentette kedden, hogy nem vesz részt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet január 23-i Holokauszt Világfórumán, amelyen megemlékeznek az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti "felszabadításáról". Andrzej Duda azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen.
Zoom
Duda inkább Auschwitzba megy, úgyis régi vendég ott (fotó: AP)
Andrzej Duda a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel közösen tartott sajtóértekezleten tudatta döntését. A két politikus a Duda kezdeményezésére összehívott kabinettanács ülése után lépett a sajtó elé. A rendkívüli ülésen a kormánytagok az államfő vezetésével az auschwitzi munkatábor "felszabadításának" január 27-én esedékes évfordulójának nemzetközi vonatkozásairól, valamint a közel-keleti helyzetről tanácskoztak.
Andrzej Duda kifogásolta, hogy az auschwitzi "náci német megsemmisítő tábor felszabadításának" 75. évfordulója, a "holokauszt" nemzetközi emléknapja alkalmából tartandó jeruzsálemi rendezvényen tervek szerint felszólal Vlagyimir Putyin orosz elnök, továbbá a német és a francia államfő, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok képviselői, miközben Lengyelország államfője – az ennek érdekében tett diplomáciai lépések ellenére – nem kapott ilyen lehetőséget.
Duda emlékeztetett arra, hogy Auschwitz - állítólagos - áldozatai közül a legtöbb, hárommillió ember, lengyel állampolgár volt.
Döntése fontos vonatkozásaként kiemelte, hogy az utóbbi időben Vlagyimir Putyin a történelmi igazságnak teljesen ellentmondó kijelentéseket tett Lengyelország második világháborús szerepéről. Ezzel arra utalt, hogy Putyin nemrégen kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet–német Molotov–Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot.
Mateusz Morawiecki miniszterelnök ebben a vonatkozásban valószínűnek nevezte, hogy Moszkva az elkövetkező hónapokban további provokációkat hajt végre, "destabilizálni próbálja Lengyelországot". Ezért a kabinettanács különféle hibrid támadások megelőzéséről is egyeztetett – mondta.
Duda elmondta továbbá: Auschwitz "felszabadításáról" a 75. évforduló napján, január 27-én a "volt haláltáborban" fog megemlékezni több ország államfőjével és "túlélőkkel" együtt.
Kilátásba helyezte, hogy az auschwitzi emlékhelyen leróják tiszteletüket a Vörös Hadsereg azon katonái előtt is, akik 1945-ben (miután a németek a tábort nagyrészt evakuálták) a "haláltáborban" még megmaradt foglyok "felszabadításáért" harcoltak, valamint megemlékeznek az ott korábban meggyilkolt orosz foglyokról.
Az auschwitzi megemlékezéseket kiemelt biztonsági intézkedések kísérik, a közel-keleti helyzetre való tekintettel – közölte Duda.
A Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott amerikai támadás utáni közel-keleti helyzet a keddi kabinetülés másik témája volt. Duda szerint a külföldön, többek között az iraki NATO-misszióban szolgálatot teljesítő lengyel katonák jelenleg nincsenek közvetlen veszélyben, de az iraki lengyel kontingensnél megfelelő biztonsági intézkedéseket vezettek be.
(MTI nyomán)