Teherán gyenge lépésként értékeli az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési mechanizmusának aktiválását, de kész fontolóra venni minden konstruktív javaslatot az atomalku megmentésére – közölte Abbász Muszavi külügyi szóvivő kedden.
„Az Iráni Iszlám Köztársaság, ahogy azt a múltban is tette, teljességgel kész támogatni minden olyan konstruktív erőfeszítést és jó szándékú megnyilvánulást, amely ennek a fontos nemzetközi egyezménynek a megmentésére irányul” – olvasható az iráni külügyi tárca honlapján közzétett közleményben.
„Az atomalku vitarendezési eljárását Irán valamivel több mint egy éve kezdeményezte, amikor Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hivatalos levelet küldött a JCPoA (Joint Comprehensive Plan of Action) végrehajtásáért felelős Közös Bizottságnak. Most tehát semmi újdonság nem történt” – fogalmazott Muszavi. Hozzátette, hogy az európaiak cselekedete gyenge és passzív lépésnek minősül.
A teheráni vezetés kihágásai miatt Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság közösen elindította az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását – közölte kedden a német külügyminisztérium. A tárca szerint Irán magatartása miatt nem maradt más választás, mint az ország nukleáris fejlesztési programjának korlátozásáról és ellenőrzéséről 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásban (JCPoA) rögzített vitarendezési mechanizmus beindítása.
Hangsúlyozták: nyomatékosan felszólítják Iránt az egyezmény betartására és arra, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a nukleáris fegyverek terjedése felé mutató lépésektől.
Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.
Oroszország nem látja indokoltnak a vitarendezési mechanizmus beindítását, mivel ez a lépés lehetetlenné teszi, hogy visszatérjenek az atomalku végrehajtásához – jelentette a TASZSZ hírügynökség a külügyminisztériumot idézve.
Moszkva szerint a három európai ország döntése meggondolatlan, csalódást és nyugtalanságot kelt.
„Nem zárjuk ki, hogy tovább bonyolítja a megállapodás körül kialakult helyzetet” – nyilatkozta a minisztérium egy közleményben.
(MTI)