Kormánya nevében benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szerdán Moszkvában Vlagyimir Putyin államfőnek. Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott.
Zoom
Medvegyev és Putyin a kormány tagjaival tartott mai találkozón Moszkvában (fotó: Alexey Nikolsky/Sputnik/ Reuters)
Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, „nem minden sikerült”. Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját.
Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államelnök.
Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.
„Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között” – mondta a távozó kormányfő.
„Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést” – tette hozzá.
Az orosz kormány jelenlegi összetételében 2018 májusában alakult meg. Medvegyev 2012 óta miniszterelnök.
Röviddel a bejelentés után a rubelben számított MICEX index csaknem egy százalékos, a dollárban számított RTS index 0,8 százalékos mínuszba került. Közel egy órával később a MICEX vesztesége 0,05 százalékra, az RTS-é pedig 0,11 százalékra mérséklődött. Az euró a bejelentéskor 68,48 rubelen állt, majd 30 perc alatt 68,73 rubelre, napon belüli csúcsra erősödött. Ezután a nyereség csökkenni kezdett, a következő harminc perc végére 68,58 rubelen jegyezték az eurót.
Frissítés: miért mondott le a kormányfő?
Putyin a hatalmi struktúra átalakítását vázolta fel beszédében, közölve, hogy a jövőben erősebb parlamentre van szükség, amely több beleszólást – és ezzel felelősséget – kap a kormány kialakításában és a kormányzat politikájában.
A jelenleg a kormány az elnöknek felel. A jövőben a kormányfő és a kormány tagjainak kiválasztásában kapna a törvényhozás alapvető szerepet, az általuk megszavazott személyeket az elnök köteles lesz beiktatni.
Putyin szerint az ország alapvetően továbbra is elnöki köztársaság marad, de a hatalmi jogkörök óvatos átalakításával valóban változik a helyzet a még Borisz Jelcin idején kialakítottakhoz képest.
Továbbra is elnöki jogkör marad a kormány vagy egyes tagjainak menesztése és az erőszakszervezetek vezetőinek kiválasztása és kinevezése és továbbra is ő a hadsereg főparancsnoka.
A Putyin által javasolt módosítások még értelemszerűen nem léptek életbe. Az alkotmánymódosítást igénylő javaslatokra Putyin népszavazást is javasolt. Vagy mégsem egészen – hívta fel a figyelmet a The Bell. Putyin ugyanis nem a referendum szót használta, hanem az „össznépi szavazás” kifejezést.
Előbbi konkrétan körül van írva, utóbbi azonban akár jogi kibúvókat is jelenthet, arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen tartalommal és milyen formának kell megfelelnie.
„Ezt aztán tényleg senki sem gondolta” – mondták az Indexnek orosz újságírók. Már a Putyin beszédében elhangzott változtatások is váratlanok voltak, az meg végképp, hogy órákkal ezután lemondana a kormány.
„Szép lassan csak elértünk a hatalom átadásának megkezdéséhez” – mondta egyikük, utalva arra, hogy Putyin elkezdte kidolgozni a struktúrát, amelyben majd működnie kellene a posztputyini Oroszországnak.
Sokan ezt 2018-ra várták, de Putyin újraválasztása után úgy tűnt, az elnök mégsem dolgozott láthatóan azon, hogy megkezdje lehetséges utódja felépítését. Igaz, állami programok indultak a káderképzésre, de ez a szélesebb apparátusra, nem pedig bizalmi ember kiválasztására vonatkozik.
A kormányból sem tudta senki, hogy Medvegyev lemond – közölték a Kommerszanttal kormányzati források. A parlament alelnöke, Alekszandr Zsukov szerint minderről a kormánytagok Putyin beszéde alatt értesültek.
Több miniszter is elmondta, a helyzet teljesen váratlanul érte.
Hogy Medvegyev mióta tud a tervről, az kérdés, de láthatóan előtte már egyeztetett Putyinnal
Valójában sürget az idő
Ez most sem látszik, de az új kormány létrehozása – amelynek kinevezésében már nagyobb szerepet fog játszani a parlament – már alkalmas lehet arra, hogy meginduljon az utód felépítése.
Elnökválasztás csak 2024-ben lesz, parlamenti azonban már 2021-ben, márpedig egy évvel a választások előtt már nem lehet népszavazást tartani – magyarázta a sietség okát Jevgenyuij Mincsenko politológus.
Kazah példa?
Elemzők szerint Putyin valamilyen módon a hatalmi struktúrában marad, és mivel a belarusz-orosz szövetségi állam valódi tartalommal való megtöltése kudarcba fulladt, új megoldás után kellett nézni. Ehhez a mintát talán Kazahsztán egykori elnöke adja: Nurszultan Nazarbajev úgy mondott le, hogy különleges, személyére szóló jogköröket tartott meg a „haza atyja” címen és tagja lett az alkotmányos tanácsnak.
Hogy ez lehet az irány, csak esetleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanácson keresztül, azt jelzi, hogy a lemondását benyújtó kormányfő, Dmitrij Medvegyev számára létrehozzák a Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetői posztját, amelyet miniszterelnöki székből való távozása után vesz fel. A tanács vezetője a mindenkori elnök, azaz jelenleg Putyin.
A tanács titkára 2008 óta Nyikolaj Patrusev, aki előtte a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot vezette, amelynek élén közvetlen elődje 1999-ben Vlagyimir Putyin volt. Medvegyev ejtőernyősnek látszó helye tehát nem is annyira ejtőernyős, hiszen nem a titkár Patrusev helyettese lesz, hanem Vlagyimir Putyiné.
A Nemzetbiztonsági Tanács akár alkalmas lehet arra is, hogy Putyinnak adjon helyet 2024 után is, megfelelő átalakítások mellett. A másik lehetőség, hogy az eddig csak afféle konzultációs testületként tartott Államtanács lesz a hatalmi struktúrának az az eleme, amelyben Putyin helyet kaphatna, hogy megőrizze befolyását akkor, ha már nem lesz elnök – feltételezte a The Bell.
Vagy mégis jönne megint a helycsere?
A már idézett Mincsenko szerint azonban az sem kizárt, hogy Putyin mégis a kormányfői posztban gondolkodik a maga számára: közvetve már beszélt arról, hogy miniszterelnök lehet, és most már (a változtatások majdani életbe léptetésével, népszavazással megtámogatva) a parlament támogatásával – vélte a politológus, alternatívaként szintén az Államtanácsot vetve fel.
Mások szerint Putyin a parlament jogkörének növelésével az alsóház, a duma elnöki pozícióját célozta meg, amelyen keresztül – feltéve, hogy 2021-ben a parlamenti választások után továbbra is az Egységes Oroszországé az abszolút többség, sőt, a kétharmad – továbbra is kontrollálhatja a politikai folyamatokat.
Van, aki kizárja, de Putyin egyik elejtett nyilatkozata alapján talán mégsem kizárt, hogy mégis elképzelhető a 2008-2012 közötti helyzet, amikor Putyin kormányfőként irányította az országot, az elnök pedig Dmitrij Medvegyev volt.
Ez 2024-től volna aktuális, de akár korábban is azzá válhat, ha esetleg előre hozott elnökválasztásról is döntés születne, amiről most nem volt szó, de már semmit sem mer kizárni senki, aki nem Putyin.
Putyin ugyanis a Medvegyev számára létrehozandó Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettesi posztja kapcsán közölte: Medvegyev itt a haderővel és a védelmi politikával foglalkozhatna, ahogyan ezt már tette elnökként is. El kell különíteni a kormányzati és az elnöki tevékenységi köröket, márpedig – mondta Putyin – a haderő és a védelmi politika az elnök felségterülete.
De addig kinek csinált helyet Putyin azzal, hogy lemondott Medvegyev a kormányfői posztról? Mégis annak, aki 2024 után elnök lenne? – teszi fel a kérdést a Carnegie.ru főszerkesztője. Alekszandr Baunov Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy Medvegyev új helyzete inkább arra utal, hogy a helyette érkező kormányfő lehet a potenciális elnökutód, ám ő is csupán csak egyike lesz a castingnak. Az elemző szerint ha valamiért a majdani kormányfő nem válna be a kiszemelt szerepre, akkor Medvegyev valóban szóba jöhet, hiszen azzal, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottságba került, deklaráltan Putyin legbelsőbb bizalmasai között marad.
2. frissítés: már meg is van az új kormányfő
Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnök a megüresedett miniszterelnöki posztra szerdán a parlament alsóházának – közölte a Kreml sajtószolgálata.
Az ötvennegyedik évében járó Misusztyin elfogadta a tisztséget, amelyet az elnök egy munkatalálkozó keretében ajánlott fel neki.
(MTI - Index nyomán)